Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Generatie een beetje van dit en een beetje van dat

Happythankyoumoreplease. Regie: Josh Radnor. Met: Josh Radnor, Malin Akerman, Zoe Kazan. In: 4 bioscopen. ****

Zijn beste vriendin noemt hem „de stem van zijn generatie”, maar de uitgever met wie Sam heeft afgesproken wil zijn poging tot ‘grote Amerikaanse roman’ niet publiceren. Hij krijgt maar geen greep op de hoofdpersoon. Hij is niet dit en niet dat, hij is ‘kinda kinda’, ‘soorterig’.

Natuurlijk precies als de generatie die Sam vertegenwoordigt: een beetje dit en dat. Ambitieus, maar niet té, bohémien, maar ook goedburgerlijk. Zo’n beetje dertig, dus dan gaat alles stiekem over relaties en kinderen. De generatie waar Sam in mozaïekfilm Happythankyoumoreplease voor staat is heel specifiek. Eigenlijk meer een subcultuur of een beroepsgroep: die van New Yorkers uit de media- en entertainmentindustrie. Daar zijn sinds de jaren zestig erg veel films over gemaakt. Begrijpelijk, want die blijven dicht bij de belevingswereld van hun veelal debuterende makers.

De als regisseur debuterende acteur Josh Radnor werkt dat alles in Happythankyoumoreplease op een plezierige laconieke manier uit. Lomer en onderkoelder dan in de tv-serie How I Met Your Mother waarmee hij nu al zes jaar succes heeft, maar met dezelfde droge humor en ijzersterke dialogen.

Vooral het verhaallijntje waar de film mee begint is indrukwekkend in z’n eenvoud. Op weg naar zijn uitgever wordt Sam met een weesjongetje opgezadeld. Het onderwerp voor zijn boek loopt zo zijn leven binnen. Maar dan moet hij wel eerst ontwaken.