Geen weg door Serengeti

De Tanzaniaanse regering heeft in een brief aan de UNESCO gezegd af te zien van het plan om een nieuwe weg aan te leggen door het wildpark Serengeti, dat op de Werelderfgoedlijst staat.

De weg moet het westen van Tanzania, Oeganda, Rwanda en Burundi verbinden met de Afrikaanse oostkust. De weg is omstreden omdat die dwars door het wildpark gaat. Dit 53 kilometer lange gedeelte zou daarmee de route doorsnijden die meer dan een miljoen gnoes jaarlijks afleggen op zoek naar natte gebieden.

Toen de Tanzaniaanse regering het plan vorig jaar bekendmaakte, leidde dat dan ook tot kritiek van wetenschappers en natuurorganisaties. De regering zegt nu in de brief dat de weg aan de oost- en westkant van het park weliswaar wordt aangelegd, maar dat in het park zelf de huidige ‘gravelweg’ blijft zoals die is. Die weg zal volgens de brief bovendien ‘voornamelijk’ voor toerisme en organisatorische doelen worden gebruikt.

Critici vertrouwen het regeringsbesluit niet. Ze vrezen dat het plan gewoon wordt doorgezet zodra de protesten zijn weggeëbd. Ze wijzen erop dat de huidige zandweg die door het park loopt beslist geen gravelweg kan worden genoemd.

De lokale bevolking is voorstander van de weg, die moet zorgen voor economisch groei in de arme regio’s.