‘Frankrijk dropte wapens voor opstandelingen in westen Libië’

Libische opstandelingen, een paar dagen geleden gefotografeerd ten zuiden van de west-Libische stad Zintan. Reuters / Anis Mili

De Franse luchtmacht heeft boven het westen van Libië wapens gedropt voor de Libische opstandelingen. Dat bevestigde een woordvoerder van het Franse leger vanmiddag tegenover de BBC.

Volgens de legerwoordvoerder hebben de Fransen begin juni lichte wapens en munitie gedropt in de Nafusa-bergen in west-Libië. De Franse krant Le Figaro berichtte eerder dat het onder meer ging om raketwerpers en anti-tankraketten.

Frankrijk heeft zijn NAVO-bondgenoten volgens de BBC niet over de bewapening van de opstandelingen geïnformeerd. De legerwoordvoerder zegt dat de opstandelingen de Franse wapens nodig hadden om zichzelf te kunnen beschermen. Naast wapens zijn er volgens het Franse leger ook water, voedselpakketten en medicijnen gedropt.

Binnen de NAVO verschillen de coalitielanden van mening over de vraag of de Libische opstandelingen moeten worden bewapend. Omdat de strijd tegen dictator Gaddafi al maanden duurt zijn er landen die stellen dat het bewapenen een succesvol einde van de NAVO-missie kan bespoedigen. De Nederlandse defensieminister Hillen noemde het vandaag op een bijeenkomst in Brussel “naïef” om te denken dat Gaddafi met alleen luchtaanvallen kan worden verdreven.

    • Pim van den Dool