Ergste droogte in 60 jaar in Hoorn van Afrika

Volgens de Verenigde Naties raakt de recorddroogte zo’n tien miljoen mensen in de regio.

De Verenigde Naties (VN) maakten gisteren bekend dat zij grote delen van Somalië, Ethiopië, Djibouti en Kenia nu beschouwen als crisisgebied. De noodhulporganisatie van de VN, OCHA, verwacht dat de situatie verder zal verslechteren en dat het aantal mensen in nood zal toenemen.

Volgens hulporganisatie Save the Children zijn vele Somaliërs gevlucht naar buurland Kenia, als gevolg van de droogte en de oorlog in eigen land. In drie vluchtelingenkampen in de Keniaanse grensplaats Dadaab zitten nu 350.000 opeengepakt, terwijl de kampen oorspronkelijk bedoeld waren voor 90.000 vluchtelingen. Sinds het einde van 2010 heeft het nauwelijks geregend in de Hoorn van Afrika. Volgens Save the Children begint zich dat nu te wreken.

Volgens OCHA zijn sinds begin dit jaar elke maand 15.000 Somaliërs hun land ontvlucht, naar de buurlanden Kenia en Ethiopië. Hoewel ze in eigen land al jaren gebukt gaan onder oorlog en geweld, lijkt vooral de droogte nu de doorslag te geven bij hun besluit om te vertrekken. Volgens Elisabeth Byrs, de woordvoerder van OCHA, is het sinds de jaren vijftig niet zo droog geweest in de regio.

Eenderde van alle kinderen in de Juba-regio in Somalië kampt met acute ondervoeding, in sommige delen van Ethiopië ligt dat percentage nog hoger. Ook in delen van Oeganda ondervinden inwoners last van de droogte. Ook stijgende voedselprijzen dragen bij aan de vluchtelingenstroom. In sommige getroffen gebieden in Kenia is de graanprijs 30 tot 80 procent hoger dan normaal.

De VN proberen 525 miljoen dollar in te zamelen om de crisis het hoofd te bieden. Daarvan is nog niet de helft binnen. Van een fonds voor Djibouti, ter waarde van 30 miljoen dollar, is nog maar 30 procent binnen. (BBC, Reuters)