En nu staan de sponsors in de rij

Lisicki groeit met een plaats in de halve finales uit tot de revelatie van Wimbledon.

Het servicekanon zet het Duitse tennis voor het eerst sinds Graf weer op de kaart.

Germany's Sabine Lisicki sits in her chair after defeating France's Marion Bartoli in their match at the All England Lawn Tennis Championships at Wimbledon, Tuesday, June 28, 2011. (AP Photo/Anja Niedringhaus) AP

Ouders met Poolse wortels, geboren in Duitsland, opgeleid in de Verenigde Staten en gemanaged door een Nederlander. Sabine Lisicki is een van de vele wereldburgers in het internationale tennis met fans in verschillende landen. De 21-jarige speelster schakelde Marion Bartoli uit en plaatste zich voor het eerst in haar loopbaan voor de halve finales van Wimbledon, waarin ze de veramerikaanste Russin Maria Sjarapova treft. „Een jaar geleden moest ik opnieuw leren lopen. En nu sta ik hier”, zegt Lisicki, die eerder opzien baarde door de Chinese Li Na te verslaan.

De blonde Lisicki verrast haar tegenstander met een zeer gevarieerd spel en met haar service, die snelheden van tweehonderd kilometer per uur bereikt. Niemand heeft haar tot dusver tijdens dit grasseizoen weten te stoppen. In vloeiend Pools, Duits en Engels toont ze haar blijdschap. „Ik kwam hier op Wimbledon binnen met een wildcard. Ik heb niets te verliezen.”

In Polen gaan de gedachten nu even terug naar de successen van dubbelaar Wojtek Fibak, die in 1978 in Londen de laatste vier bereikte. De Duitsers juichen om een eerste landgenote in de halve eindstrijd sinds Steffi Graf in 1999. De Amerikaanse tennisgoeroe Nick Bollettieri sluit Lisicki na haar succes als een dochter in de armen. En de Nederlandse manager Olivier van Lindonk kan nu aan de bak. „We richten ons vol op de Duitse markt. Die is verreweg het interessantst”, zegt Van Lindonk. „We zullen na Wimbledon verschillende onderhandelingen openen.”

Succes heeft altijd vele vaders. Maar de belangrijkste man achter de opmars van Lisicki is haar biologische vader en privécoach Dr. Richard Lisicki. Moeder Elisabeth houdt zich als kunstenares meer afzijdig van het tennis. De ouders van Lisicki hebben net als de vader en moeder van tennisprofs als Caroline Wozniacki en Aleksandra Wozniak Poolse wortels. Ze vestigden zich in het Duitse Troisdorf in Noordrijn-Westfalen. Als selfmade tenniscoach leidde Richard Lisicki zijn dochter op, die een contract afdwong bij de Duitse afdeling van het Amerikaanse managementbureau IMG. Van Lindonk bracht het grote talent onder in Bradenton, waar Bollettieri zijn tennisschool begon die hij later verkocht aan IMG. Met behulp van haar vader en talloze andere trainers ontwikkelde ze een zeer harde service waardoor ze geen partij was voor leeftijdgenootjes. Al snel zette ze haar eerste stappen in het profcircuit.

Als veertienjarige tennisster speelde Lisicki haar eerste profpartij en gold al snel als nieuwe belofte van het Duitse tennis, dat na het stoppen van Graf in 1999 snakte naar een boegbeeld. Tien jaar na het vertrek van de succesvolste Duitse tennisster ooit bereikte Lisicki op Wimbledon verrassend de kwartfinales. In datzelfde jaar won ze in het Amerikaanse Charleston haar eerste WTA-toernooi en maakte ze naam door topspeelsters als Venus Williams, Svetlana Koetznetsova en Wozniacki te verslaan.

Haar toenmalige kledingsponsor Adidas speelde handig op het succes in door Lisicki in contact te brengen met Graf in haar woonplaats Las Vegas. Ze dineerde met de tennislegende en haar man Andre Agassi. „Ik heb Graf als kind nooit zien spelen, maar later heb ik alles over haar gehoord”, zegt Lisicki. „Het is ongelooflijk wat ze voor het Duitse tennis heeft betekend. Het was heel leuk haar te ontmoeten. Ze was heel gewoon.”

Lisicki kende in 2009 de eerste tegenslag toen ze op de US Open door haar rechterenkel ging. Minutenlang lag ze kermend van de pijn op de hardcourtbaan. Een beeld dat een half jaar later terugkeerde toen ze op het toernooi van Indian Wells haar linkerenkel blesseerde. Toen een verkeerde diagnose van de stressfractuur werd gesteld, werd Lisicki ver teruggeworpen. Ze stond vijf maanden langs de kant en had grote moeite terug te keren op niveau. Adidas besloot het contract met haar niet te verlengen. „Ze speelt sindsdien zonder een kledingsponsor”, legt Van Lindonk uit. „Nu staan ze in de rij maar houden we alles nog even af.”

    • Koen Greven