Dopingcontrole met app bijna niet te missen

Topsporters kunnen over enkele maanden via hun smartphone eenvoudiger aangeven waar ze beschikbaar zijn voor dopingcontroles. De Nederlandse Dopingautoriteit werkt aan een app waarmee sporters hun locatiegegevens kunnen wijzigen.

Zo’n driehonderd Nederlandse sporters moeten te allen tijde meewerken aan onaangekondigde controles van de dopingautoriteit. Zij zijn verplicht te melden waar zij de komende drie maanden zullen zijn. Het opgeven van deze gegevens gebeurt doorgaans via de computer. Ook moeten ze een periode van één uur per dag opgeven waarin zij zeker op de aangegeven locatie zijn, het ‘one hour time slot’.

Als de sporter deze informatie wil wijzigen, moet hij of zij nu een sms-bericht versturen. Met het nieuwe systeem gaat dat simpeler. De app maakt synchronisatie via gps mogelijk: de locatie van de sporter wordt dan automatisch doorgegeven aan het whereabouts-systeem. Zo wordt de kans kleiner dat een sporter een test mist, wat bij herhaling kan leiden tot een schorsing, zoals atleet Gregory Sedoc overkwam.

Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit, maakt zich geen zorgen over problemen bij de invoering van het systeem. „De communicatie kan wegvallen, maar dat geldt nu ook. Met gps wordt de kans alleen maar kleiner.”

De app wordt ontwikkeld voor mobiele besturingssystemen. De iPhone-versie moet over acht weken als eerste klaar zijn. Ram: „Over vier maanden zal het systeem volledig in de lucht zijn.”

Naast de dopingwaakhond werken sportkoepel NOC*NSF, innovatiecentrum InnoSportNL en het bedrijf Logica mee aan de ontwikkeling van de app.

De vier partijen hebben samen circa 85.000 euro geïnvesteerd. Zij hopen dit terug te verdienen door de techniek achter de applicatie te verkopen aan WADA, het wereldantidopingagentschap.