‘Dertig militairen dood bij gevechten leger en Al-Qaeda in Jemen’

In de zuidelijke stad Taiz werd vandaag opnieuw betoogd voor het aftreden van president Ali Abdullah Saleh. Foto Reuters / Khaled Abdullah

Bij hevige gevechten tussen het Jemenitische leger en militanten van Al-Qaeda in het zuiden van Jemen zijn volgens bronnen rond het leger vandaag 48 doden gevallen. Onder de tientallen slachtoffers zouden dertig militairen zijn.

Naast de dertig soldaten vonden bij de urenlange strijd veertien militanten en vier burgers de dood. Aanleiding voor het geweld was een aanval van het Jemenitische leger op de stad Al-Wahda, op dertig kilometer van de zuidelijke kuststad Zinjibar. Die stad viel vorige maand in handen van strijders van Al-Qaeda.

De vier burgerdoden die vandaag vielen kwamen om door een fout van de Jemenitische luchtmacht. Een gevechtsvliegtuig bombardeerde per abuis een passagiersbus rondom Zinjibar. Naast de vier doden vielen bij het bombardement twaalf gewonden.

Het gezag van de Jemenitische autoriteiten in grote, vooral zuidelijke delen van het land is al jaren gering. De lokale tak van Al-Qaeda is er erg actief en wordt door westerse inlichtingendiensten beschouwd als de gevaarlijkste terreurorganisatie op de wereld. Een van de redenen voor het tanende gezag van het leger in zuid-Jemen zijn de al maanden durende volksprotesten tegen president Ali Abdullah Saleh.