Demonstratie Kairo met ‘Mubarak-achtig’ machtsvertoon neergeslagen

Demonstranten rennen weg van oproerpolitie die traangasgranaten afschiet. Bij de gewelddadige botsingen vannacht vielen meerdere gewonden. Foto AFP / Khaled Desouki

Bij de ernstigste onrust sinds de volksopstand eerder dit jaar in Kairo hebben veiligheidstroepen gisteravond traangas ingezet om zo’n vijfduizend betogers uiteen te drijven. Tientallen mensen raakten gewond.

De betogers vergeleken het machtsvertoon met dat van Mubarak, vlak voor zijn val.

“Het geweld van de veiligheidstroepen is hetzelfde”, zei ingenieur Al Maataz Hassan tegen persbureau AP. “Ze beschuldigen de mensen ervan tuig te zijn en slaan de protesten dan hardhandig neer. Het is dezelfde mentaliteit als voor de revolutie.”

De meeste demonstranten waren familieleden van de ruim 850 doden die vielen tijdens de revolutie die oud-president Hosni Mubarak deed aftreden. De betogers zijn boos over de langzame gang van zaken rond de vervolging van degenen die verantwoordelijk zijn voor de slachtoffers.

De confrontatie begon gisteren toen veiligheidstroepen een ‘sit-in’ bij een gebouw van de staatstelevisie opbraken. In de avond kwamen de betogers opnieuw samen voor het ministerie van binnenlandse zaken, waar het tot confrontaties met de troepen kwam.

De onrust verplaatste zich vervolgens naar het Tahrir-plein, het epicentrum van de volksopstand begin dit jaar. Toen de demonstranten met stenen begonnen te gooien, zetten de veiligheidstroepen traangas is. Sinds de macht zich van Mubarak naar het leger verplaatste is het in Kairo bij vlagen onrustig. Veel actievoerders vinden dat de beloofde hervormingen te langzaam worden doorgevoerd.

Op YouTube staan beelden die de onrust van vannacht en eerder gisteren zouden tonen: