De zakenman

Prince (53) was een van de eersten die de mogelijkheden zagen van muziekdistributie via internet. Sinds de ‘bevrijding’ van zijn contract met Warner Music – waar de productieve Prince tot zijn ergernis niet meer dan één cd per jaar mocht uitbrengen en geen eigenaar was van de mastertapes – heeft hij ruim twintig cd’s uitgebracht, soms twee per jaar. De 5-dubbelaar Crystal Ball (1998) was uitsluitend via zijn website te bestellen, en latere cd’s, zoals Xpectations (2003), waren beschikbaar als download voor leden van zijn ‘music club’. Zijn site was niet erg betrouwbaar – soms moesten mensen een jaar op hun bestelling wachten – en werd in 2006 opgeheven.

Sindsdien heeft Prince weer een nieuwe mogelijkheid gevonden om cd’s te ‘verkopen’: door ze weg te geven. In 2007 sloot hij een overeenkomst met de Britse krant Mail on Sunday, die zijn nieuwe cd Planet Earth bij het dagblad gratis weggaf. Deze vorm herhaalde hij vorig jaar met de cd 20Ten, bij een aantal Belgische, Britse en Duitse kranten. In 2010 sloot Prince zijn eigen website, LotusFlow3r.com, en verklaarde hij internet ‘passé’. Prince stelt zijn muziek niet beschikbaar aan downloadservices of Spotify. Ondanks teruglopende verkoop van zijn cd’s, en het uitblijven van hits, is hij uitgegroeid tot de best betaalde live-artiest van dit moment. Voor zijn 21 optredens in Londen, in het O2-stadium in 2007, ontving hij het recordbedrag van 21 miljoen euro; voor een optreden op het Amerikaanse Coachella-festival kreeg hij 4,8 miljoen.

De financiële crisis waar Amerika sinds 2008 in verkeert, laat hem, getuige het nummer ‘Act Of God’ (2010) niet onberoerd:

‘Dirty fat banker sold a house today / Sold in auction wants the family out the way / Kick them on the street, cause he couldn’t pay the tax / [...]

I get a million dollars people hear me sang / Gotta give the banker half of everything.’