De Graaf maakte twee rampen van nabij mee

De nieuwe voorzitter van de Eerste Kamer werd gisteren bijna unaniem gekozen. De VVD’er Fred de Graaf is „een warme, menselijke Brabander”.

Den Haag : 28 juni 2011 de nieuwe voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf (VVD) en de vertrekkende voorzitter RenŽ van der linden. foto © Roel Rozenburg
Den Haag : 28 juni 2011 de nieuwe voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf (VVD) en de vertrekkende voorzitter RenŽ van der linden. foto © Roel Rozenburg

Op Koninginnedag 2009 zat Fred de Graaf (VVD) in één klap in het middelpunt van het wereldnieuws. Als burgemeester van Apeldoorn zag hij hoe Karst T. een aanslag op de koninklijke familie pleegde. Het was de dag dat de gemeenteraad van Apeldoorn voor het eerst een „heel erg betrokken burgemeester” zag, zegt Ton Kunneman, tot vorige maand PvdA-fractievoorzitter in Apeldoorn. „Hij stelde zich normaal altijd formeel, afstandelijk op. Dat was zijn rol ook. Maar die dag had hij tranen in zijn ogen.”

Bij De Graaf ging direct na de aanslag de knop om, zei hij twee jaar geleden in een uitzending van EenVandaag: „Op dat soort momenten word ik kalm, bijna angstig rustig.”

Na de ramp in Apeldoorn ging De Graaf bij alle slachtoffers op bezoek, en bij hen liet hij ook een betrokken indruk achter, zegt Kunneman. „Hij liet zien wie hij werkelijk was: een warme, menselijke Brabander.”

De Graaf is sinds gisteren de nieuwe voorzitter van de Eerste Kamer. Koninginnedag was de tweede maal dat hij een nationale ramp van dichtbij meemaakte. In 1996, bij de Herculesramp op vliegbasis Eindhoven, was hij burgemeester van Vught. Bij die ramp kwam een groot deel van de in Vught gestationeerde fanfare van de Koninklijke Landmacht om.

De Graaf ligt goed in de Eerste Kamer. Hij werd gisteren unaniem gekozen, op één blanco stem na. Senator Niko Koffeman van de Partij voor de Dieren noemt De Graaf „een joviale man. Hij kan goed overweg met iedereen en durft over de partijgrenzen heen te kijken.” Koffeman wijst op het onderzoek naar de politieke steun aan de Irak-invasie, dat er mede kwam door de steun van de toenmalige VVD-senaatsfractie, waarin De Graaf buitenlandwoordvoerder was.

De Graaf pleit voor een zakelijke, goede verhouding met het kabinet. Hij zal ervoor waken dat de senaat „een stempelmachine” wordt, zegt Koffeman, nu de Eerste Kamer door de komst van veel oud-bewindslieden politieker is geworden. „Daar is hij absoluut niet voor.”