Communisten Z-Afrika tegen nationalisatie

De communistische partij van Zuid-Afrika is tegen nationalisatie van de mijnen. De herhaalde oproep van jeugdleider Julius Malema van het regerende ANC om mijnbedrijven in handen te brengen van de staat, komt volgens minister van Onderwijs Blade Nzimande, de leider van de South African Communist Party, voort uit financiële moeilijkheden van jonge zwarte mijnondernemers. Via nationalisatie zouden deze ondernemers door de staat kunnen worden uitgekocht.

Nzimande sprak gisteren op een conferentie van de Zuid-Afrikaanse vakbond Cosatu in Johannesburg. Cosatu en de communisten werken in een alliantie met het ANC en hielpen samen met Malema’s jeugdliga president Zuma aan de macht.

Veel jonge zwarte ondernemers hebben zich de laatste jaren diep in de schulden gestoken om via het overheidsprogramma voor ‘black economic empowerment’ belangen in mijnbedrijven te kopen. „Over tien jaar vragen ze om privatisering, nadat de staat hun schulden heeft overgenomen”, verwacht Nzimande.

Het ANC zegt dat nationalisatie geen partijstandpunt is, maar heeft op verzoek van Malema wel een onderzoek gelast naar succesvolle staatsbedrijven buiten Zuid-Afrika in de mijnsector. Volgens analisten belemmert de al bijna twee jaar durende discussie over nationalisatie nieuwe investeringen in de sector.

Geen land in de wereld heeft zoveel bewezen minerale rijkdommen als Zuid-Afrika, naar schatting ter waarde van 2.500 miljard dollar.