Chinese bloggers gaan los met fotosoep over partijbonzen

Deze foto zou daadwerkelijk op een officiële site van de regionale overheid in Huili hebben gestaan.

Bovenstaand tafereel van drie lokale partijfunctionarissen die een provincieweg inspecteren is momenteel nogal terecht onderwerp van spot in de Chinese blogosfeer. Amateuristischer zijn fotobewerkingen zelden uitgevoerd.

De ‘zwevende’ mannen zijn op blogs inmiddels te zien op de maan, in de Japanse prefectuur Fukushima, in het tijdperk Krijt en aan de zijde van Kim Jong-Il. Het begon volgens weblog zonaeuropa.com bij een blogger die een stukje schreef op het (besloten) forum Tianya.cn, getiteld ‘Te nep: propagandafoto van onze provincie’. Al gauw ging het tafereel ‘viral’, een praktijk die eerder bijvoorbeeld Sarkozy ten deel viel toen hij met een foto aantoonde dat hij bij de val van de Berlijnse muur aanwezig was geweest. Of Ron Boszhard onlangs nog als allerlei dictators op GeenStijl. Nu dus ook in China.

    • Bart Hinke