Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

China blijft investeren in Soedan

China blijft investeren in handelspartner Soedan ook nadat het olierijke Zuid-Soedan zich volgende maand afscheidt. Ook tekenden de twee landen overeenkomsten die de economische en technologische samenwerking verder uitbreidt.

Dat is het resultaat van een bijeenkomst van de Soedanese president Omar al-Bashir, die internationaal gezocht wordt voor genocide, en zijn Chinese collega Hu Jintao in Beijing.

China is een belangrijke handelspartner van Soedan. Om onduidelijke redenen moest maandag de ontmoeting met de Chinese president Hu Jintao uitgesteld worden. Het presidentiële vliegtuig van Bashir moest rechtsomkeert maken boven Turkmenistan. Het is onduidelijk of dit te maken had met het internationale arrestatiebevel dat tegen hem is uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Bashir wordt gezocht voor het organiseren van misdaden tegen de menselijkheid in Darfur. Het Strafhof is afhankelijk van lidstaten om zijn arrestatiebevelen uit te voeren. China is geen lid van het hof en zal hem daarom ook niet uitleveren. De Soedanese president verwerpt de aanklachten tegen hem. China, dat fors in de Soedanese olieindustrie heeft geïnvesteerd, is bang dat een veroordeling van Bashir leidt tot verdere destabilisering van de regio.

Tijdens de ontmoeting verzekerde president Hu Bashir ervan Soedan te blijven steunen “ongeacht de veranderingen in de interne en internationale situatie in Soedan”, meldt persbureau Reuters. De aanstaande afscheiding van het Zuid-Soedan heeft voor spanningen gezorgd in het betwiste olierijke gebied Abyei. Vorige maand stuurde Khartoum troepen om de regio in te nemen. Die zullen zich nu onder toezicht van 4.200 Ethiopische VN-vredessoldaten terugtrekken.

De Chinese president Hu stelde vandaag voor de bilaterale samenwerking met Khartoum uit te breiden, waaronder het bouwen van een brug in het oosten van Soedan en de handel tussen beide landen te stimuleren. Details over de gesloten overeenkomst werden verder niet vrijgegeven.