CDA en VVD maken zich niet druk om dreigement PVV

Coalitiepartijen CDA en VVD zijn niet onder de indruk van het gisteren door gedoogpartner PVV geuite dreigement dat de partij van Geert Wilders haar steun aan het kabinet-Rutte zal heroverwegen bij verdere steun aan Griekenland.

De PVV maakte haar gedoogsteun gisteren tijdens een debat bij monde van Kamerlid Tony van Dijck voorwaardelijk van de ontwikkelingen in Griekenland. Ook bij een gedeeltelijke kwijtschelding van schulden of een herstructurering van de staatsleningen zal de partij zich herbezinnen op haar gedoogsteun. Niet eerder maakte de partij van Geert Wilders zo’n duidelijk voorbehoud in de politieke samenwerking met het minderheidskabinet van VVD en CDA.

Het CDA vindt de uitlatingen van de PVV niet reëel. “Het zijn grote woorden voor iets dat niet realistisch is. Als je niets doet kost Griekenland ons ook geld”, zegt Kamerlid Elly Blanksma tegen politiek redacteur Jeroen Wester.

Blanksma wijst erop dat de kans dat er door Griekenland extra bezuinigd moet worden verwaarloosbaar klein is. Dat komt doordat het kabinet ervoor gekozen heeft de garanties aan Griekenland buiten de uitgavekaders te plaatsen. Die boekhoudkundige keuze betekent dat financiële tegenvallers door de schuldencrisis het kabinet niet automatisch tot bezuinigingen dwingen.

Mark Harbers van de VVD vindt de aandacht voor de PVV-uitspraken overtrokken. Volgens het Kamerlid zijn de condities van gedoogpartner PVV verbonden aan extra bezuinigingen.

Volgens Tony van Dijck heeft de PVV altijd al voorspeld dat “we ons geld uit Griekenland niet terugkrijgen”. Dat zou volgens hem betekenen dat de staatsschuld oploopt en er mogelijk extra bezuinigd worden. “En daar passen wij voor. We gaan niet met veel pijn 18 miljard euro bezuinigen om het vervolgens naar de Grieken te pompen.”

Eerder stelde de PVV al voor om Griekenland failliet te laten gaan. Dat zou betekenen dat Nederland wel een deel van zijn geld niet terug zou krijgen. „Dus ik kom alleen maar tot de conclusie dat de PVV linksom of rechtsom de steun aan dit kabinet gaat opzeggen”, zei Bruno Braakhuis van GroenLinks.

    • Bart Hinke