CAPS LOCK DAY IS A CELEBRATION OF LIFE

B ij het derde Twitterberichtje dat gisteren volledig in hoofdletters voorbij kwam, begon het me op te vallen. Na even zoeken was ik volledig op de hoogte en konden de festiviteiten beginnen: het was immers de eerste internationale Capslockdag van het jaar.

Dat capslock met maar liefst twee officiële feestdagen per jaar bejubeld wordt, verbaast mij niets. Het is een toetsenbordfunctie met een grote schare fanatieke aanhangers. Op het internet kom je overal capslock tegen, of het nu boos is (JUSTIN BIEBER IS EEN EIKEL!!!1!1!! IK WIL OP HEM PLASSEN!) of liefdesverklarend (OMG! IK <3 DEZE BABYMEERKOET!), de mogelijkheid om je tekst hoofdlettertechnisch kracht bij te zetten wordt uitbundig omarmd.

Zelf ben ik ook een grote fan. Capslock is de effectiefste manier om opwinding te laten zien. Het is erg doeltreffend – soms schrijf ik een mail terwijl mijn capslock per ongeluk nog aan staat, en als ik vervolgens op mijn scherm kijk, schrik ik echt even als mijn tekst daar plots in kapitalen staat. Alsof ik woedend de tekst naar iemand aan het schreeuwen ben. Want capslock blijft toch een soort drug: als je er te veel van gebruikt, word je een gek. Een hele tekst in capslock is enkel voorbehouden aan mensen die hun brief eindigen met: EN DAAROM GA IK DUS DE HELE REGERING IN ELKAAR SLAAN, IK KOM ER AAN, NU, OKE?, of meisjes die hele conversaties houden in zinnen als DEZE BOYZZZ WAREN LEKKAH?. De Capslockdagviering is daarentegen nog aan de goede kant van drugs: het voelt alsof een gedeelte van het internet samen een euforische pil heeft geslikt, en alle teksten uitzinnig aan de mensheid wil declameren. Zoals de initiatiefnemers van de Capslockdag het zeggen: CAPS LOCK DAY IS A CELEBRATION OF LIFE AND FOREVER SCREAMING TEXT FOR ALL ETERNITY AND LOVE.

Toch vraag ik me door de Capslockdag wel af: zijn er nog andere toetsenbordknoppen die een eigen dag verdienen? Is het bijvoorbeeld tijd voor een Vraagtekenviering? Ik denk het niet – het vraagteken heeft genoeg aan zijn functie. Vraagtekengebruik is geen kwestie van smaak, je ontkomt er gewoon niet aan. Het uitroepteken heeft het dan weer veel moeilijker, zeker door de populariteit van capslock. Hoewel ik het uitroepteken met plezier gebruik, kan ik het niet ontkennen: capslock is een baas. Het regeert met stijl en swag over de opwinding-in-tekst. Het uitroepteken heeft iets oubolligs, een bepaalde Peppie en Kokkie-verontwaardiging (!) Je zou een dag kunnen aanstellen voor jolig hoofdlettergebruik, maar nu Hyves weer wat in populariteit daalt, zijn we net zo blij dat we daar van af zijn (zEkeRs). En de drie puntjes maken elke zin weer zeurderig of semidiepzinnig... Het enige waar ik op hoop, is dat de Haakjeshoogtijdag nog een keer het leven zal zien. Want haakjes zijn trouw en dienstbaar (en lenen zich goed voor aanvullende gedachten) (die doorgaan op een zijspoor van het onderwerp) (en ze lijken ook enigszins op konijnenoren () ()) (en zo kan je verder) (oneindig).

renske de greef

    • Renske de Greef