Arabisch-Israëlische imam gearresteerd in Londen

Sheikh Raed Saleh wordt toegejuicht door zijn aanhangers nadat hij in december vorig jaar de gevangenis mocht verlaten. Foto Reuters

Imam Sheikh Raed Saleh, de belangrijkste geestelijk leider van de Arabische minderheid in Israël, is gisteravond gearresteerd in Londen. De reden van zijn arrestatie is onduidelijk.

Saleh verbleef in een hotel in Londen nadat hij gisteravond een spreekbeurt had gehouden in Leicester. Een woordvoerder van de Islamitische Beweging in Israël, waarvan Saleh de leider is, zei vanochtend tegen persbureau AFP dat de imam nog steeds gevangen zit en mogelijk wordt uitgeleverd aan Israël. De woordvoerder geeft “de zionistische lobby in Groot-Brittannië” de schuld van zijn arrestatie.

Sheikh Raed Saleh is een controversiële figuur in Israël. Hij is verschillende keren opgepakt, waaronder vorig jaar mei nadat hij had meegevaren op de eerste flotilla naar Gaza. Verder bracht hij in 2010 vijf maanden in de cel door omdat hij veroordeeld was voor het bespugen van een Israëlische politieagent.

De Islamitische Beweging in Israël is omstreden in de Joodse staat, maar wordt gedoogd. De beweging is geregeld in verband gebracht met de Egyptische Moslimbroederschap en Hamas. De noordelijke tak van de beweging erkent de staat Israël niet en streeft naar het stichten van een islamitische staat in Israël en de Palestijnse gebieden.

    • Pim van den Dool