Afgeschreven 'IJzeren Dame' maakt come back

Politiek en film in Tamil Nadu draaiden om verheffing van de Dravidische cultuur. De afgelopen decennia kregen nepotisme en corruptie de overhand in de politiek. De zege van Jayalalithaa Jayaram is een stem tegen corruptie – in casu tegen de DMK, de regionale Dravidische partij, betrokken bij een miljardenschandaal rond de verkoop van telefonielicenties.

Jayalalithaa, die een afsplitsing van DMK leidt, is ook niet zonder zonden. Twee keer eerder was ze premier. Ze werd daar niet armer van. In 2001 noemde het Hooggerechtshof haar premierschap onwettig wegens een veroordeling voor corruptie. Maar dat vonnis werd later niet bekrachtigd.

Als kind werd ze door haar moeder opgezweept voor een carrière als danser en actrice. Later voerde ze strijd voor politiek lijfsbehoud toen haar jarenlange mentor (en tevens oud-acteur) M.G. Ramachandran overleed en tegenstanders tegen haar samenzwoeren. De laatste jaren vocht ze tegen de hoogbejaarde Karunanidhi van aartsrivaal DMK.

Na haar laatste nederlaag in 2006 trok Jayalalithaa zich terug. Ze werd afgeschreven. Het paste bij het beeld van een misschien wel eenzame vrouw die de liefde van haar leven misliep.

Maar sinds kort lijkt ze herboren. Glimlachend ontving ze deze week de media in Chennai. „Jullie hoeven mij niet overal te achtervolgen. Ik zal jullie wekelijks te woord staan”, zei ze. De journalisten, gewend als ze waren aan een ‘IJzeren Dame’ , wisten niet wat ze hoorden.