Actie tegen te luide telefoons

Hey, jij luistert Radiohead. Of mag ik dat niet van je weten?

Een tijdje terug was ik deelnemer aan een openbaar debat in Nijmegen met Jelle Brandt Corstius. Het ging over hoe jongeren hun mobiele telefoon gebruiken en of dat nou eigenlijk goed is of niet. Jelle is ervan overtuigd dat jongeren minder van de wereld mee krijgen doordat ze bijvoorbeeld tijdens het reizen alleen maar verdiept zijn in hun mobiele telefoon. De omgeving zou daardoor aan hen voorbijgaan. Dat, en het feit dat de muziek die ze dan vaak beluisteren ook nog erg hard staat, was punt van discussie. En is dat nog steeds.

Dit speelt niet alleen de afgelopen maanden. Al in 2007 begon Alexander Klöpping (je weet wel, die internetjongen van De wereld draait door) een actie genaamd fuckingirritant.nl (inmiddels offline) waarin hij voorstelde dat iedereen die met het openbaar vervoer reist zijn muziek zachter zou moeten zetten. Hoewel Klöpping vooral de nadruk legde op muziek die niet wordt afgespeeld via je oordopjes maar via de boxen van je telefoon of mp3-speler, is het effect hetzelfde.

Nu moet ik zelf ook maar niet doen alsof ik bij gratie Gods heilig verklaard ben: ook ik zet mijn muziek hard als ik in de trein zit. Even lekker niks, geen achtergrondgeluiden. Maar ik weet zelf inmiddels hoe slecht dat is voor mijn oren en hoe vervelend het is voor diegenen die mee moeten luisteren.

Wordt het daarom toch niet eens tijd voor een publieke actie waarmee aandacht gevraagd wordt voor deze langzame oor- én openbaarvervoervervuiling? Of moet ik later aan mijn kinderen uitleggen dat mijn hele generatie doof is geworden omdat „we het zo leuk vonden om heel hard muziek te luisteren in de tram”?

Rutger de Quay

    • Rutger de Quay