Aangifte van geweld tegen homo’s fors toegenomen in A’dam

Het aantal meldingen van geweld en discriminatie tegen homoseksuelen in Amsterdam is vorig jaar fors toegenomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Roze in Blauw, een afdeling van de Amsterdamse politie, in handen van nrc.next.

In 2010 werden er 487 incidenten gemeld, waarvan 182 geweldsincidenten. Dat is bijna 30 procent meer dan een jaar eerder, toen er 371 meldingen binnenkwamen, waarbij in 82 gevallen fysiek geweld werd gebruikt. Daarbij gaat het om incidenten in de breedste zin van het woord. Bedreigingen, pesterijen, homo’s die uitgescholden worden of waarbij eieren tegen de ramen worden gegooid.

De cijfers betekenen dat de Amsterdamse politie elke dag één of twee keer ter ore komt dat een bewoner wordt uitgescholden, gepest of in elkaar geslagen vanwege zijn of haar geaardheid.

Het werkelijke aantal incidenten ligt waarschijnlijk nog veel hoger. Uit onderzoek van bureau O&S in oktober vorig jaar bleek dat slechts 9 procent van de homo’s in Amsterdam aangifte doet als hem of haar iets overkomt.

“De internationale status van Gay Capital zijn we kwijt”, zegt Elly Lust van de afdeling Roze in Blauw van de Amsterdamse politie, dat zich speciaal richt op geweld tegen homoseksuelen.

Dat het aantal aangiften stijgt, hoeft niet per se te betekenen dat ook het geweld tegen homoseksuelen toeneemt, aldus nrc.next-redacteur Stijn Bronzwaer.

“Als gevolg van campagnes van de overheid en belangenorganisaties neemt volgens de politie en homo-belangenorganisatie COC Nederland de aangiftebereidheid, hoewel die zeer laag is, onder homoseksuelen toe. Ook de toegenomen aandacht in de politiek zou daarbij een rol kunnen spelen. Vorig jaar leidde het wegpesten van verschillende homoseksuele stellen in Utrecht tot ophef. De gemeente stelde daarop in november vorig jaar het zogenaamde Gay Alert in: een telefoonnummer dat homoseksuelen kunnen bellen als ze zich bedreigd voelen.”

    • Bart Hinke