Zwaardere straf voor jongeren

Staatssecretaris Teeven wil met een hogere maximumstraf „een signaal afgeven” aan daders en slachtoffers: „Je komt er niet met twee jaar jeugddetentie vanaf.”

Staatssecretaris Teeven (Justitie, VVD) wil de maximumstraf voor 16- en 17-jarigen verhogen van twee naar vier jaar. Dat schrijft hij de Tweede Kamer. De rechter kan jongeren nu al meer dan twee jaar cel opleggen door ze als volwassenen te berechten. Dat komt ongeveer honderd keer per jaar voor.

Ook wil Teeven het mogelijk maken een vorm van jeugd-tbs na afloop om te zetten in volwassenen-tbs. Nu is de maximale duur van zo’n plaatsing in een gesloten jeugdinrichting zes jaar. De maatregel kan opgelegd worden als een kind twaalf jaar of ouder is. Een kind dat zes jaar later nog steeds gevaarlijk word geacht, kan straks in theorie levenslang vast komen te zitten in een tbs-instelling. Overigens bestaat nu ook al de mogelijkheid een jongere ‘volwassen’ tbs op te leggen, door hem binnen het volwassenenstrafrecht te berechten.

Met zijn brief gaat Teeven voorbij aan een advies van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming. Die stelde voor pas vanaf 18 jaar een jongvolwassenenstrafrecht in te voeren, omdat recent onderzoek aantoont dat hersenen zich langzamer ontwikkelen dan aangenomen. Jongeren zouden pas na hun twintigste de consequenties van hun gedrag kunnen overzien. (NRC)