Wie heeft het vaakst gelijk?

Zo nu en dan verschijnen er berichten over de beste weerman of -vrouw van het jaar. In 2002 bleek Piet Paulusma van SBS6 het meest nauwkeurig. Het programma Kassa concludeerde in 2007 dat RTL de meest betrouwbare weersverwachting deed. De meeste weermannen en -vrouwen baseren zich echter op dezelfde weersgegevens en -modellen. Zo is Piet Paulusma, net als nrc.next, klant bij Meteo Consult. Dat weersvoorspellingen toch vaak verschillen komt doordat ieder zijn eigen stijl en voorkeuren heeft. „Paulusma pakt vaak de extremen eruit”, vertelt Meteo Consult-meteoroloog Reinout van den Born. „Dat doet het goed bij het publiek.” Wat een weerman goed maakt? Ervaring, zegt Van den Born. „Je moet alle weerbeelden een keer hebben meegemaakt en op basis daarvan je voorspellingen doen.”