Welke regisseur in spe gaat het maken?

De lichting studenten die nu afstudeert moet zich onderscheiden.

Want de markt is overvoerd: er zijn meer regisseurs dan er werk is.

Deze week levert de Filmacademie in Amsterdam een nieuwe groep studenten af. De lichting 2011 maakte een divers programma fictiefilms. Van psychologische horror en realistisch drama tot een commercieel opgezette romantische komedie.

In elke lichting zitten de talenten van de toekomst. Filmmakers die met hun afstudeerfilm opgemerkt worden door de grote spelers op de markt. Hoe is het gesteld met de lichting van 2011?

Volgens studieleider regie Jelle van Doornik kennen de afstudeerfilms dit jaar veel diversiteit. „Met name de vormen zijn heel verschillend. Vaak hebben de filmacademiefilms een hoog arthousegehalte, maar dit jaar zijn er onder meer een horrorfilm, animatiefilm, geëngageerd drama en een publieksfilm gemaakt.”

Van Doornik is er blij mee. „In de vier jaar opleiding hebben we het veel over de vraag ‘Wie ben jij en wat heb je te vertellen?’ Zonder die kennis is het lastig een geslaagde film te maken. De markt is overvoerd: er zijn meer regisseurs dan er werk is. Dan kun je maar beter onderscheidend en bijzonder zijn.”

Alle eindexamenfilms van Lichting 2011 zijn van 28 juni t/m 1 juli te zien op het Keep an Eye Filmacademie Festival op de filmacademie. Zie voor het programma www.filmacademie.nl

    • Marloes Tervoort