Waarschuwing KNMI extreem weer - volle treinen na aanpassingen NS

Kinderen zoeken verkoeling bij De Munt in Utrecht. Foto NRC/David Haakman via Instagram.

Behoudens enkele meldingen van volle treinen lijkt de avondspits tot dusver gevrijwaard van de verwachte overlast door noodweer. De KNMI heeft zojuist wel een waarschuwing uitgedaan voor extreem weer.

“Een gebied met zware onweersbuien bereikt aan het begin van de avond Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland en trekt langzaam noordoostwaarts. Hierbij is kans op hagel en op windstoten tot circa 80 km/u. Lokaal kan veel neerslag vallen.” - KNMI

Op Buienradar.nl is te zien dat om half zeven de buien Nederland binnen trekken.

De ANWB heeft een eerder uitgedane waarschuwing voor de avondspits ingetrokken. De zware onweersbuien lijken Nederland pas te bereiken na de spits. “De indruk bestond dat de hevige regenval tijdens de spits zou plaatsvinden, maar daar zijn de weerkundigen het nu niet meer over eens. Nu blijken de hevigste buien na de spits te vallen”, aldus een woordvoerder van de ANWB tegen De Telegraaf.

De NS had al laten weten dat de aangepaste dienstregeling die vandaag op het middaguur inging van kracht zou blijven, ook als het noodweer uitblijft of meevalt. De website ns.nl is na vijven niet of moeilijk meer bereikbaar. De spoortwegmaatschappij verwijst bezoekers door naar mobiel.ns.nl.

Het weerbureau Weeronline meldt dat de kans op hevige onweersbuien geleidelijk steeds verder toeneemt. Tijdens de buien is kans op hagel, zware windstoten en lokaal wateroverlast. Voor de buien uit is het broeierig warm. Vannacht houden de buien nog lang aan.

    • Bart Hinke