Weduwnaar Gerard Reve bedreigt biograaf

Reve en Schafthuizen op een archieffoto, uit 1995. Foto Vincent Mentzel

Reve-biograaf Nop Maas heeft gisterochtend aangifte gedaan tegen Joop Schafthuizen, weduwnaar van schrijver Gerard Reve. Schafthuizen zou hem telefonisch bedreigd hebben, zo meldt de Volkskrant. Schafthuizen zou Maas in de nacht van zaterdag op zondag hebben opgebeld met de mededeling dat hij hem “een kogel door het hart zou schieten” als hij geen einde maakte aan “de terreur en die ellende die u veroorzaakt jegens mijn overleden partner Gerard Reve”. Eerder zaterdagavond laat had Schafthuizen van Maas geëist dat die het knipselarchief over Reve zou teruggeven, dat Maas in bruikleen heeft.

Schafthuizen zegt zich geen zorgen te maken over de aangifte. Hij ontkent de aantijging niet, wel zei hij: “Alleen heb ik niet gezegd dat ik hem dood ga schieten, maar dat ik hem hartstikke dood zal schieten.”

Maas zegt niet te verwachten dat Schafthuizen binnenkort met een geweer op de stoep staat: “Aan de andere kant heeft hij vijf keer mijn antwoordapparaat ingesproken, dat doe je niet in een impuls.” Het betreffende archief, dat zo’n tien dozen met knipsels omvat, is Maas “liever kwijt dan rijk”, maar nu durft hij niet naar België te gaan. “Misschien is het een hinderlaag.”

Twee weken geleden won Schafthuizen een kort geding tegen de biograaf van de in 2006 overleden Reve. Het derde deel van de door Maas geschreven biografie mag niet in huidige vorm worden gepubliceerd. Maas zou voor bepaalde citaten geen expliciete toestemming hebben gekregen van Schafthuizen.

    • Dirk-Jan Zom