Wat voor zomer krijgen we?

Het Europese klimaat is van nature erg grillig. Toch zijn er Britse en Amerikaanse weerbureaus die met modellen werken die zes maanden vooruit kijken.

Deze modellen kunnen hooguit vertellen in welke richting het weerbeeld gaat, en in hoeverre dat afwijkt van het gemiddelde. De ene keer is de trend duidelijker dan andere keren.

Hierbij speelt een aantal factoren een rol. De belangrijkste is de zeewatertemperatuur. Een andere is de ligging van hoge- en lagedrukgebieden die van invloed zijn op het windpatroon. Voorbeeld: als lagedrukgebieden vooral in het hoge noorden voorkomen, komt de wind vaak uit het westen, waardoor storingen makkelijk in de buurt van Europa komen.

Om het weer in de zomer te voorspellen, nemen weerdiensten de lente als vertrekpunt. Is het aan het einde van de lente een maand warm, dan is de kans groot dat de volgende maand ook warmer uitvalt. Daarbij werkt het water van de Noordzee als een soort geheugen, dat warmte of kou ongeveer vier weken vasthoudt.

Een andere factor die het weer op de lange termijn bepaalt, is droogte. Is het lang droog, dan leidt warmere lucht meteen tot meer warmte. Is de bodem nat, dan moet het water eerst verdampen voordat het opwarmt.

Volgens MeteoVista wordt deze zomer heter en natter dan gemiddeld. Augustus wordt droger dan juli, in tegenstelling tot vorig jaar toen in augustus extreem veel neerslag viel.