Voorspellen is meten

Het mooie weer van gisteren en vandaag is te danken aan een hogedrukgebied. Een vrij sterke wind uit het zuiden voert warme lucht mee. In Spanje is al dagenlang een hittegolf aan de gang en daarvan plukt Noordwest-Europa nu de vruchten.

Ruim een week van tevoren hadden meteorologen deze hitte al voorspeld. En dat is bijzonder. Meestal wordt een weersvoorspelling van vijf dagen al tamelijk onbetrouwbaar. Meteoroloog Reinout van den Born van weerbedrijf Meteo Consult weet nog goed dat zijn team in februari vorig jaar voor het eerst met 60 procent zekerheid een verwachting van tien dagen kon doen. „Een absoluut record, waar we nog erg trots op zijn.” Het laat wel zien hoe wispelturig het weer is, zelfs voor de experts.

Het weer voorspellen doe je door waarnemingen in de atmosfeer door te rekenen in de tijd. De onzekerheid probeert Meteo Consult, de grootste leverancier van weersvoorspellingen in Nederland, op te vangen door dagelijks zo’n vijftig kleine variaties in hun computermodellen in te voeren. Verschillen de weerpatronen weinig van elkaar, dan is de voorspelling heel betrouwbaar.

Ondanks de rekenkracht van computers blijft het weer voorspellen mensenwerk. In de jaren ’90 werd gedacht dat computers het werk van mensen zouden overnemen, vertelt Van den Born. Het tegenovergestelde gebeurde. „De hoeveelheid data nam enorm toe en daardoor zijn ook steeds meer mensen nodig om die informatie te duiden.”