VN sturen 4.200 soldaten naar onrustig Soedan

De blauwhelmen moeten de strijdende partijen in de olierijke regio Abyei uit elkaar houden.

Vorige maand namen Noord-Soedanese troepen de regio in na gevechten met Zuid-Soedanese militairen. Het zuiden wil zich op 9 juli afscheiden van het noorden en een onafhankelijke staat uitroepen. In de aanloop naar die gebeurtenis, waarmee de Zuid-Soedanezen in januari per referendum instemden, is ruzie ontstaan over de ‘inboedel’.

De Verenigde Naties (VN) schatten dat door de gevechten bijna honderdduizend mensen Abyei zijn ontvlucht. Gisteren stemde de VN-veiligheidsraad daarom in met een door de Verenigde Staten ontworpen resolutie om 4.200 Ethiopische blauwhelmen naar de betwiste regio te sturen. Deze troepenmacht (UNISFA) moet zes maanden toezien op de terugtrekking van Soedanese militairen uit het gebied. De blauwhelmen hebben het mandaat om geweld te gebruiken als de bescherming van burgers hierom vraagt. Zij moeten ook toezien op de verlening van humanitaire hulp.

De autoriteiten in het noorden en zuiden van Soedan geven elkaar de schuld van het uitlokken van gevechten in Abyei. Volgens het zuiden begonnen de problemen toen het noordelijke leger probeerde de zuidelijke strijders te ontwapenen. Het noorden zegt dat de zuidelijke troepen de gevechten uitlokten. (AFP)