Vader en dochter samen op weg naar de tennistop

Bartoli en Pironkova vonden gisteren met hun vaders een antwoord op het spel van de zusjes Williams. Er zijn tennisouders in allerlei soorten en maten.

De tennisvaders maken op Wimbledon een ongekende reclame voor zichzelf. Vijf van de acht kwartfinalisten in het vrouwentoernooi worden gecoacht door iemand met wie ze dna delen. En dan werd de bekendste tennisfamilie gisteren nog naar huis gestuurd. Marion Bartoli rekende samen met vader Walter Bartoli af met Serena Williams en haar vader. Kort daarop sloegen Tsjevetana Pironkova en haar papa toe tegen Venus Williams en Richard Williams. De huidige generatie tennisvaders zal mogelijk weer een inspiratiebron zijn voor een volgende lichting.

Is het toeval dat tennisouders tijdens de 125ste editie van Wimbledon zo prominent aanwezig zijn? Michiel Schapers, oud-prof en tenniscoach, probeert op het terras van Café Pergola naast The Last Eight Club een verklaring te vinden voor het opvallende succes. „Laat ik vooropstellen dat we op Wimbledon de voorbeelden zien van de succesverhalen”, stelt de voormalige subtopper Schapers. „Over de tienduizenden gevallen die de top niét halen hoor je niets. Neemt niet weg dat vader Bartoli en vader Williams wel iets goeds hebben gedaan. Anders bereik je dit niet”, weet Schapers.

Tennisouders zijn volgens Schapers in verschillende categorieën in te delen. „Het voorbeeld van de familie Williams is wel extreem. Richard Williams stippelde nog voordat zijn dochters waren geboren een tennisloopbaan uit. En het is nog allemaal uitgekomen ook. Walter Bartoli heeft zijn dochter van jongsaf aan ter hand genomen en gaf er zijn baan als dokter voor op. Voor zowel Williams als Bartoli geldt dat ze zich zeer goed hebben verdiept in het tennis en experts om zich heen hebben verzameld. Dat is essentieel.”

De zusjes Williams zorgden voor een revolutie door met modern krachttennis de macht over te nemen. Vrijwel niemand had op het gras van Wimbledon deze eeuw een antwoord op hun spel. Alleen Maria Sjarapova (in 2004) en Amélie Mauresmo (in 2006) onderbraken de zegereeks van Serena en Venus Williams op The All England Club.

Bartoli en Pironkova vonden gisteren – samen met hun vaders – wel de juiste tactiek om de herintredende Amerikaanse zussen te verrassen. Schapers: „Bartoli speelt het spel dat haar vader altijd voor ogen had. Als juniore stond ze altijd al ver in het veld om de service zo snel te kunnen terugslaan. Dan zet je je tegenstander direct onder druk.”

Bartoli leerde in het Franse plaatsje Le Puy-en-Velay in de Haute Loire op een kleine baan tennissen. Er zat slechts een meter tussen de baseline en de muur, waardoor ze wel enkele meters naar voren móést stappen. Duizenden keren sloeg ze in haar jeugd op haar eigen snelle wijze met haar dubbelhandige slagen de ballen terug. Vader Bartoli stelde de doelen voor zijn dochter vast. Een plaats in de top-20 moest volgens hem tot de mogelijkheden behoren. Maar behalve de familie Bartoli geloofde vrijwel niemand in de forse Marion. Door de financiële hulp van haar grootouders konden vader en dochter hun missie voorzetten.

Schapers gelooft wel dat een speciale band tussen een vader en een dochter voordeel kan opleveren. „Je weet in ieder geval dat de intenties van degene die je coacht zuiver zijn. Veel ouders zien het ook als hun taak om hun kind in bescherming te nemen. En dan kom je juist op het punt waar het mis kan gaan. Het gaat er altijd in eerste instantie om dat het plezier in het tennis voorop staat. Idealiter zou je als ouders je kind langzaam over moeten dragen aan een coach en zelf afstand nemen”, aldus Schapers.

Walter Bartoli en zijn vrouw Sophie zijn op Wimbledon zoals gewoonlijk onafscheidelijk van hun 26-jarige dochter. Na vrijwel elk punt is er even oogcontact. Met vreemde rituelen zoals slagen in de lucht, ballende vuisten en een geheel eigen opgooi blijft ze geconcentreerd. Maar zaterdag ging het in haar partij tegen Flavia Pennetta mis. Door een maagblessure raakte ze zo van streek dat ze haar ouders tijdens de partij wegstuurde. Ze won en sloot haar vader weer in de armen. „Ik moest even mijn frustratie kwijt. Een ander had misschien zijn racket kapot geslagen”, zo zei ze.

Er zijn talloze voorbeelden van tennissters die op jonge leeftijd braken met hun vader en een carrière zagen stranden. Schapers: „Zo’n eindresultaat is natuurlijk het schrikbeeld. Daarom moeten tennisouders zeer goed weten waar ze aan beginnen.”

    • Koen Greven