Uitgelicht

©BBC Picture Shows: Alan Yentob with a phoropter TX: BBC One BBC

Film

Se souvenir des belles choses (Zabou Breitman, 2002, F). Isabelle Carré kreeg een César (de Franse Oscar) voor beste hoofdrol van ongewoon jonge (32) Alzheimer-patiënte. In gevoelig regiedebuut over de functie van het geheugen krijgt ze een relatie met een lotgenoot uit de revalidatiekliniek (Bernard Campan).TV5, 18.35-20.20u.

Crocodile Dundee II (John Cornell, 1988, VS/Australië). Voorspelbaar vervolg op succesvolle avonturenkomedie uit 1986. Krokodillenjager Paul Hogan wordt in het Australische oerwoud achtervolgd door een drugsbaron.RTL7, 20.30-22.30u.

First Daughter (Forest Whitaker, 2004, VS). Povere, door acteur Whitaker geregisseerde komedie. Presidentsdochter Katie Holmes wil een normaal universiteitsleven leiden. Net5, 20.30-22.45u.

John Q (Nick Cassavetes, 2002, VS). Aanklacht tegen de afgekalfde Amerikaanse gezondheidszorg wil uiteindelijk vooral een stervehikel zijn, met al het verlies aan nuances van dien. Fabrieksarbeider Denzel Washington gijzelt hartchirurg om harttransplantatie voor zijn onderverzekerde zoontje af te dwingen. En groeit uit tot volksheld. Ook met Robert Duvall, James Woods, Anne Heche, Ray Liotta.RTL8, 20.30-22.50u.

Accepted (Steve Pink, 2006, VS). Tienerkomedie. Justin Long wordt door elke universiteit geweigerd en bouwt dan maar een website voor eentje waar hij wél zou zijn toegelaten. Die website blijkt een groot succes, dus moet er een echte universiteit worden gerealiseerd. RTL7, 22.30-00.20u.

Informatief

Die mit den Tieren leben. Serie over bijzondere relaties tussen mens en dier. In deze aflevering de Hongaar Zoltán Horkai, die als kind al droomde van een leven met wolven. Op zijn zesentwintigste kreeg hij zijn eerste, Wolfie. Tegenwoordig leidt hij een roedel van dertig stuks die hij onder meer traint voor film- en televisieproducties. Arte, 19.30-20.15u.

Jong: ik ben illegaal. Tien jaar geleden vluchtte Aref (24) voor de Talibaan. Hij hoopte in Nederland een nieuwe toekomst te kunnen opbouwen, maar kreeg geen verblijfsvergunning. Hij heeft zijn hoop op een betere toekomst hier verloren en gaat terug naar Afghanistan. Presentator Klaas van Kruistum volgt hem tijdens zijn laatste week in Nederland en zwaait hem uit op Schiphol. Sita (21) woont al acht jaar illegaal in Nederland en zat onlangs ruim een half jaar vast in een detentiecentrum. Dankzij haar advocaat is ze net vrij, maar ze leeft nog steeds in onzekerheid. Moet zij terug naar Congo? Ned.3, 21.00-21.30u.

Imagine.... The man who forgot how to read and other stories. Eerste aflevering van dertiendelige serie. Presentator Alan Yentob onderzoekt met klinisch neuroloog en schrijver Oliver Sacks de vele manieren waarop we de wereld visueel waarnemen en de merkwaardige dingen die gebeuren als ons brein niet snapt wat onze ogen zien. We ontmoeten een aantal patiënten die in Sacks’ laatste boek The Mind’s Eye beschreven worden. Zoals neurobiologe ‘Stereo’ Sue Barry, die de wereld de eerste veertig jaar van haar leven altijd tweedimensionaal waarnam. En de Canadese thrillerauteur Howard Engel, de man die vergat hoe te lezen, maar nog steeds schrijft; portretschilder Chuck Close die geen gezichten meer herkent of onthoudt. Plus Danny Delcambre, doof geboren en langzaam blind aan het worden. Maar ook Sacks’ eigen verhaal komt aan bod. BBC 1, 23.35-00.35u.

Amusement

Chez Maupassant: Le petit fût. Serie met voor tv gemaakte adaptaties van korte verhalen van Guy de Maupassant (1850-1893). De bejaarde mevrouw Magloire (Tsilla Chelton) weigert haar boerderij aan de plaatselijke herbergier Chicot (François Berléand) te verkopen. Maar als hij haar een maandelijkse toelage belooft tot haar dood hapt ze toe. Na drie jaar verkeert ze echter nog immer in blakende gezondheid. Dan stuurt Chicot haar een vaatje cognac. Regie: Claude Chabrol. Nederlands ondertiteld.TV5, 22.00-22.30u.

Mahler. In het kader van de Mahlerweek vanavond een uitvoering door het Concertgebouworkest o.l.v. Mariss Jansons van de Symfonie nr. 8. Met inleiding door Hans van den Boom en de dirigent.Ned.2, 23.00-00.30u.

Lead balloon. Komische serie. Nu hij subsidie krijgt van de gemeente moet Rick Spleen (Jack Dee) een workshop stand-up comedy geven in de lokale gevangenis. Daar wordt hij gegijzeld door de beurtelings charmante en dan weer psychotische, met een mes zwaaiende Donald (Robbie Coltrane). Gaat Rick zich hier uit praten of is dit het einde van zijn carrière?BBC 2, 23.00-23.30u.

Green wing. Britse komische serie over de lichtelijk geschifte staf van een ziekenhuis. Aflevering vijf, waarin hormonen opspelen.Canvas, 23.10-00.05u.