Twee opties in Frans plan voor Griekse schuldenherstructurering

Het Franse plan om de Griekse schulden te herstructureren biedt twee opties. Dat blijkt uit inzage van persbureau Reuters in een concept van het plan.

De eerste optie is dat Griekse schulden voor een periode van dertig jaar worden gefinancierd, tegen een investering van minimaal 70 procent van de oorspronkelijke opbrengst die ze ontvangen in nieuwe, Griekse staatsobligaties. Die worden volledig gedekt door obligaties van landen met een AAA-rating, supranationale instituten of Europese agentschappen.

In de tweede optie geldt een minimale investering van 90 procent (bij voorkeur 100 procent) van het aandeel dat ze ontvangen in nieuwe Griekse staatsobligaties met een looptijd van vijf jaar en een rente van 5,5 procent.

Plan doet denken aan Bradyplan

Het plan, zo legt NRC’s economieredacteur Maarten Schinkel uit, doet sterk denken aan het Bradyplan, dat in 1989 het gros van de Latijns-Amerikaanse landen van een staatsschuld verloste.

“Dit is in feite hetzelfde plan als het Bradyplan. Dat zag er zo uit: Een probleemland gaf nieuwe leningen uit, die werden gedekt door Amerikaanse staatsobligaties. Banken die in het bezit waren van bestaande schuld konden die inwisselen voor de nieuwe schuld, en kregen de keus: of de hoofdsom bleef intact maar de rentevergoeding was zeer laag, of ze accepteerden wél een afwaardering van de schuld (een haircut), maar ze kregen dan wel een hoge rente op hun nieuwe schuld. Dat die nieuwe schuld veilig was, werd gegarandeerd door de Amerikaanse staatsobligaties die eronder lagen. De looptijd werd sterk verlengd, tot soms wel dertig jaar.” - Maarten Schinkel, NRC

Volgens Schinkel zal het plan in Europa gegarandeerd kunnen worden door het Europese Financiële Statbiliteitsfonds (EFSF), dat vorig jaar werd opgericht en waarin de financiële garanties door de Europese lidstaten (waaronder Nederland) zijn ondergebracht.

“Dat is politiek zeer gevoelig, want ‘Europa’ ontwikkelt daarmee een eigen financiële identiteit. Het zal bovendien nog een flinke klus worden om de zaak zo te structureren, dat de rating event en de credit event achterwege blijven. Banken zal moeten worden toegestaan de schuld in de boeken te houden tegen de oorspronkelijke waarde. En wat te doen met de beleggingsfondsen en andere financiële spelers die, buiten de banken, nu bijna de helft van de Griekse schuld in handen hebben? Die komen met de schrik vrij.” - Maarten Schinkel

Het plan, zo staat volgens Reuters in het concept, heeft wel als voorwaarde dat ratinginstanties groen licht geven, om zo te voorkomen dat de huidige of nieuwe Griekse staatsobligaties worden afgewaardeerd tot D (van default) en de Griekse schuld niet langer als legaal onderpand (bijvoorbeeld bij de Europese Centrale Bank) geldt en Griekse banken meteen failliet gaan.

    • Peter van der Ploeg