Trends op de lange termijn

Als gevolg van de opwarming van de aarde wordt het niet alleen warmer, maar ook natter in Nederland. Want hoe hoger de temperatuurstijging, hoe meer water verdampt uit de oceanen, en hoe meer damp in de vorm van neerslag neerdaalt. Het verschilt per seizoen en per gebied of de verhoogde vochtgraad in de lucht ook meer neerslag veroorzaakt. „Wat Nederland betreft voorspelt elk weermodel dat vooral de winters natter worden”, zegt KNMI-deskundige Rob van Dorland, die is gepromoveerd op het broeikaseffect. ’s Zomers is de vochtigheid in Nederland vooral afhankelijk van de windrichting. Westenwind brengt veel regen uit de Noordzee en de Atlantische oceaan, oostenwind voert droge lucht uit het Europese binnenland mee. Door de opwarming van de aarde neemt de intensiteit van de buien in Nederland toe. Het KNMI heeft gemeten dat per graad opwarming van de Noordzee de hevigheid van de neerslag in de Nederlandse kuststreken met 14 procent toeneemt.

Het wordt deze eeuw ook warmer in Nederland, maar schattingen lopen erg uiteen. Deze eeuw wordt wereldwijd een temperatuurstijging tussen de 1,1 en 6,4 procent verwacht. Deze is afhankelijk van de hoeveelheid broeikasgassen en factoren als economische ontwikkelingen en het wereldwijde klimaatbeleid.