Thatcher veilt handtas: 28.000 euro

British Prime Minister Margaret Thatcher leads conferees out into the sunshine to pose for photographers before the start of the session of the seven-nation Economic Summit meeting at London?s Lancaster House, June 9, 1984. Included are, front row, left to right: U.S. President Ronald Reagan; Japanese Prime Minister Yasuhiro Nakasone, Common Market Commissioner Gaston Thorn; Canadian Prime Minister Pierre Trudeau. French President Francois Mitterrand is behind Thorn. (AP Photo/Press Association)
British Prime Minister Margaret Thatcher leads conferees out into the sunshine to pose for photographers before the start of the session of the seven-nation Economic Summit meeting at London?s Lancaster House, June 9, 1984. Included are, front row, left to right: U.S. President Ronald Reagan; Japanese Prime Minister Yasuhiro Nakasone, Common Market Commissioner Gaston Thorn; Canadian Prime Minister Pierre Trudeau. French President Francois Mitterrand is behind Thorn. (AP Photo/Press Association)

De handtas van Margaret Thatcher. Symbool voor de macht van de eerste vrouwelijke Britse premier. Als ze haar tas op tafel zette, betekende het dat het ernst was, vertelde haar persoonlijke secretaris.

Gisteren werd Thatchers meest bekende handtas, een zwarte Asprey, op een liefdadigheidsveiling gekocht voor 25.000 pond (bijna 28.000 euro) door een Cypriotische zakenman. Thatcher gebruikte deze tas niet alleen als gewone handtas, maar ook om staatsdocumenten in te bewaren bij een aantal belangrijke bijeenkomsten in de jaren tachtig. Ze werd er mee gefotografeerd bij ontmoetingen met de Amerikaanse president Ronald Reagan en Sovjet-leider Michail Gorbatsjov.

Thatchers tassen imponeerden zo, dat toen tijdens een kabinetsvergadering de premier even wegliep, minister Nicholas Ridley naar verluidt zou hebben opgemerkt dat de vergadering gewoon kon door gaan: de tas was er immers.

Ook haar stijl van leidinggeven werd in verband gebracht met de handtas en kreeg de naam ‘handbagging’. De term werd in de Oxford English Dictionary opgenomen; (een vrouw) die meedogenloos en krachtig de verbale aanval inzet (op een persoon of idee).

De handtas is, zo zei de directeur van Christie’s voorafgaand aan de veiling, net zo’n icoon als Churchills sigaar. Dat besefte Thatcher zelf ook. Aan haar portret in de premierswoning, 10 Downing Street, liet ze een handtas toevoegen.