Saab verkoopt zijn vastgoed

De Zweedse autofabrikant Saab heeft een overeenkomst gesloten voor de verkoop van het eigen vastgoed, waaronder de fabriek. De verkoop levert Saab 28 miljoen euro op. De autofabrikant huurt het vastgoed vervolgens weer terug.

Dat heeft Saab-eigenaar Swedish Automobile, voorheen Spyker, vandaag bekengemaakt. Een consortium van Zweedse vastgoedinvesteerders neemt voor dat bedrag een belang van 50,1 procent in Saab Automobile Property. Binnen dertig dagen kan het consortium het belang uitbreiden tot 100 procent. Daarvoor moeten de investeerders dan nog eens 5 miljoen euro betalen. De vastgoedportefeuille bestaat uit 483.000 vierkante meter aan gebouwen.

De Zweedse autofabrikant is de laatste weken hard op zoek naar financiering om een faillissement te voorkomen. Het geld van de fabrikant is op, waardoor de fabriek in het Zweedse Trollhättan al weken stilligt. Leveranciers weigeren om nog aan Saab te leveren omdat ze nog miljoenen krijgen van het bedrijf. De Zweedse vereniging van autotoeleveranciers FKG meldde gisteren in Zweedse media dat de schuld aan toeleveranciers inmiddels is opgelopen tot ongeveer 60 miljoen euro.

Daarnaast moet de overeenkomst om het vastgoed te verkopen nog worden goedgekeurd door de Europese Investeringsbank (EIB) en de Zweedse overheid. De Zweedse overheid staat garant voor een lening van 400 miljoen euro van Saab bij de EIB. Saab heeft in ruil daarvoor weer de aandelen van Saab Automobile Property in onderpand gegeven aan de Zweedse overheid. Die moeten die aandelen nu vrijgeven, zodat Saab het vastgoed kan verkopen. Saab laat weten op korte termijn toestemming te verwachten.