Saab haalt order binnen, productie ligt nog stil

Saab haalt 13 miljoen euro binnen, maar verliest twee bestuursleden.

Alleen Spyker-topman Victor Muller zit nog in het bestuur van Swedish Automobile, het moederbedrijf van Saab. Twee vakbondsleden zijn gisteren opgestapt. Ondertussen haalde het wel 13 miljoen euro binnen met levering aan een Chinees bedrijf.

Håkan Skött van IF Metall en Anette Hellgren van Unionen verlieten het bestuur, nadat juriste Kristina Geers vorige week al opstapte. Volgens een woordvoerster is nu dringend een nieuwe structuur nodig om de stabiliteit te kunnen waarborgen.

Vorige week werd bekend dat de Zweedse autofabrikant de salarissen van de 3.700 werknemers – die al thuiszitten omdat de productie stilligt – niet meer kan betalen en dat het naarstig op zoek was naar financiering. Een deal met een Chinees bedrijf zou dat probleem tijdelijk oplossen. Een order van 582 auto’s voor in totaal 13 miljoen euro geeft het bedrijf weer wat lucht, claimt de leiding.

Ondertussen gaan de gesprekken door om vastgoed van Saab te verkopen en vervolgens te leasen, om zo meer geld vrij te kunnen maken. De Russische zakenman Vladimir Antonov zou bovendien willen investeren in het bedrijf, maar kreeg vooralsnog geen akkoord van de Europese Investeringsbank.

De aandelenkoers van Swedish Automobile kelderde vorige week naar een dieptepunt na het nieuws dat salarissen niet uitbetaald konden worden. (NRC)