Saab bereikt akkoord over verkoop gebouwen

Foto Reuters / Scanpix / Thomas Johansson

De Zweedse autofabrikant Saab heeft een akkoord bereikt over de verkoop van een groot deel van zijn vastgoed, meldt persbureau AP. Saab, eigendom van het Nederlandse bedrijf Spyker, verkoopt 50,1 procent van de vastgoeddivisie aan vastgoedhandelaar Hemfosa. Saab zal de gebouwen vervolgens weer huren. Dit moet Saab ongeveer 28 miljoen euro opleveren. De deal moet nog wel goedgekeurd worden door de Europese Investeringsbank en de Zweedse overheid.

Vorige week werd bekend dat Saab de salarissen van 3.700 medewerkers niet meer kan betalen. Omdat er geen geld meer is om de leveranciers te betalen, ligt de productie stil. Volgens de Zweedse vereniging van auto-onderdelenleveranciers is de schuld van Saab inmiddels opgelopen tot 60 miljoen euro, meldt de Volkskrant vanmorgen.

De verkoop van het vastgoed was een van de genoemde opties om snel geld binnen te krijgen. De leiding van Saab liet ook weten een deal te hebben gesloten met een Chinees bedrijf voor een bedrag van 13 miljoen euro. Het bedrijf zou 528 auto’s willen afnemen. Maar wanneer de opdracht uitgevoerd kan worden is nog onduidelijk, omdat de productie stil ligt.

Vakbonden dreigden vorige week het faillissement van Saab aan te vragen als de salarissen niet snel zouden worden overgemaakt. Gisteren stuurde één van de vakbonden een aanmaning naar Saab. Saab heeft zeven dagen om te reageren, daarna kan de vakbond het faillissement aanvragen.

    • Dirk-Jan Zom