Rusland heft importverbod Nederlandse groenten op

Een pyramide van groente in Parijs, opgebouwd door telers die protesteren tegen de gezondheidsadviezen over groente tijdens de recente EHEC-uitbraak. Foto AFP/Francois Guillot

Nederlandse en Belgische groenten kunnen weer naar Rusland geëxporteerd worden. Het hoofd van de Russische voedselautoriteit verklaarde dat het importverbod hierop wordt opgeheven, zo meldt persbureau Reuters. Eerder deze maand besloot de Russische regering tot het verbod op groenten afkomstig uit de EU vanwege de uitbraak van de dodelijke EHEC-bacterie.

Vorige week woensdag kondigde een woordvoerder van de EU-commissaris van Gezondheid al aan dat het importverbod snel opgeheven zou worden, dit na overleg met de Russische regering. Staatssecretaris Bleker (Landbouw, CDA) liet toen weten dat het verbod “vandaag of morgen” opgeheven zou worden. De Russische warenautoriteit liet echter ook direct weten dat de overeenkomst met de EU niet een onmiddellijke hervatting van de import van groenten in zou houden. Landen die groenten exporteren naar Rusland zouden de groenten moeten certificeren op herkomst en er zouden testen moeten plaatsvinden om te bepalen of de groenten vrij zijn van de EHEC-bacterie. Ook begin juni werd al gesproken over de snelle afschaffing van het verbod.

Het Russische besluit is voor Nederland zeer belangrijk. Nederland is binnen de EU de grootste exporteur van groente naar Rusland. Jaarlijks exporteren Nederlandse telers voor 150 miljoen euro naar Rusland.

48 doden

Het dodental van de uitbraak van de EHEC-bacterie is inmiddels opgelopen tot 48, zo meldt persbureau AP. Het Robert Koch Instituut, het Duitse equivalent van RIVM in Nederland, meldde een nieuw slachtoffer. Volgens het centrum zijn er nu 3.901 mensen in Duitsland ziek geworden door de bacterie, en hierbij vielen 47 doden. Eén dode viel in Zweden.

    • Dirk-Jan Zom