'Parijs is meer dan een ville musée'

‘Mort à la périf!’ Dood aan de Boulevard Péripherique, schreef Megalopolis, het kwartaalblad over het Grote Parijs. Hoofdredacteur van Megalopolis is Marina Bellot (26).

Moet de périphérique worden afgebroken?

„De ringweg afbreken is wellicht wat veel gevraagd. Maar het is wel een monster, een barrière tussen de oude stad en de buitensteden. Dat monster wat minder brutaal maken, minder zichtbaar, minder hoorbaar, minder vervuilend, lijkt me een prachtige, erg concrete uitdaging voor de stad. Als we de périf verzachten, met bijvoorbeeld bomen en een wandelgebied, en er niet uitsluitend een stadssnelweg van maken, vervaagt misschien ook de grens in de hoofden van de Parijzenaars. Dat zou een mooi project zijn voor een ambitieuze stadsarchitect. Maar in vrijwel alle plannen voor ‘Le Grand Paris’ ontbreekt een oplossing voor de périphérique. Dat is jammer.”

Het langzaam slopen van de ringweg moet bijdragen aan het leefbaarder maken van de stad, schrijft Megalopolis. Hoe ziet u dat?

„Parijs zit nu opgesloten in die zelf opgelegde scheiding tussen stad en rand. De allergrootste uitdaging is volgens mij: van Parijs weer een levendige én een leefbare stad maken, met betaalbare huizen voor iedereen. Op sommige plekken is het voor jonge mensen onmogelijk om nog iets te huren. Daardoor dreigt Parijs een getto voor de rijken en de toeristen te worden. Een soort ville musée, een museumstad waar je na middernacht geen lawaai meer mag maken en niet met je biertje op straat mag staan. Investeren in de banlieue, de randsteden echt attractief maken, kan dat Parijse probleem oplossen. Alleen op die manier wordt de stad een echte, bruisende metropool.”

Het project Le Grand Paris concentreert zich voorlopig op de aanleg van twee nieuwe metrolijnen rond de stad. Is dat verstandig?

„Het zal niet alles oplossen. Maar beter openbaar vervoer rond Parijs is wel essentieel en daarom is dat metroproject zo goed. Als de voorsteden beter worden ontsloten, als de kernen buiten de stad dankzij goede bereikbaarheid ook attractiever worden gemaakt, als er ruimte komt voor economische projecten die jongeren weer hoop geven op een baan, dan zal het onderscheid tussen de inwoners van de voorsteden en de Parisiens vanzelf vervagen. En daar wordt heel Parijs beter van.”

    • Dirk Vandenberghe