Parijs investeert miljard euro in kernenergie

Anders dan Duitsland ziet Frankrijk na de kernramp in Fukushima nog wel heil in kernenergie.

President Nicolas Sarkozy maakte de miljoeneninvestering gisteren bekend. Met het geld zal onder meer onderzoek worden gedaan naar het vergroten van de veiligheid rondom kerncentrales. Op 14 maart kwam een kerncentrale in het Japanse Fukushima tot ontploffing, na een zeebeving en, als gevolg daarvan, een tsunami in Japanse kustwateren. De zwaar beschadigde centrale lekt tot op heden radioactiviteit. Naar aanleiding van de kernramp besloten Duitsland, Zwitserland en Italië om te stoppen met kernenergie.

Het Franse kernenergieconglomeraat Areva werkt op dit moment aan een nieuwe generatie reactoren. Frankrijk is voor 80 procent van zijn energiebehoefte afhankelijk van kernenergie. „We gaan een miljard euro besteden aan het nucleaire programma van de toekomst, in het bijzonder de technologie van de vierde generatie”, zei Sarkozy gisteren tijdens een persconferentie. De Franse president benadrukte dat zijn regering daarnaast „massaal” investeert in duurzame energie. Sarkozy kondigde gisteren ook investeringen aan ter waarde van 1,35 miljard euro in die sector. Maar volgens waarnemers is het duidelijk dat Frankrijk voorlopig nog geen afscheid zal nemen van kernenergie.

Duitsland besloot onlangs om zijn zeventien kerncentrales vóór 2022 uit bedrijf te nemen, ook na grote publieke druk. Het kwam daarmee terug op een eerder besluit, genomen vóór de kernramp in Japan, om de looptijd van de centrales juist te verlengen. Duitsland legde na de ramp al onmiddellijk acht oudere kerncentrales stil. (BBC, NRC)