Ook Zweden meldt eerste niet-Duitse EHEC-besmetting

A waitress prepares salats in a restaurant in the northern German city of Hamburg on June 10, 2011. Germany identified contaminated sprouts as the source of the enterohaemorrhagic E. coli (EHEC) bacteria outbreak that has claimed the lives of at least 30 people, the head of the national public health institute said on June 10, 2011. As a result, the government lifted a warning against eating raw tomatoes, lettuce and cucumbers which had dealt a stinging blow to farmers at the peak of the fresh produce season in Europe. AFP PHOTO / CHRISTIAN CHARISIUS GERMANY OUT Salades worden klaargemaakt in een restaurant in het Duitse Hamburg. Foto AFP/Christian Charisius

In Zweden is het eerste geval van een EHEC-besmetting gemeld waarbij de patiënt niet in Duitsland is geweest. Dat meldt persbureau AP.

De Zweedse autoriteit voor infectieziekten kan niet bepalen hoe de besmetting heeft kunnen plaatsvinden. Alle 53 eerder gevallen van besmetting met de EHEC-bacterie waren terug te brengen op een bezoek aan Duitsland.

Nierfalen als gevolg van de levensgevaarlijke complicatie (HUS) waartoe besmetting kan leiden heeft in totaal in Europa 48 levens geëist, hoofdzakelijk in Duitsland.

Frankrijk had al nieuwe EHEC-bron

Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) gaf zondagavond een waarschuwing voor rauwe kiemen van rucola, mosterdzaad en fenegriek. Die waarschuwing volgde nadat Franse autoriteiten “voor 99 procent zeker” hadden vastgesteld dat deze groenten de bron zijn van de besmetting met de EHEC-bacterie waarmee zeven mensen uit de omgeving van Bordeaux zijn opgenomen.

Zondag maakte het Franse ministerie van Volksgezondheid bekend dat het om dezelfde variant van de e.coli-bacterie gaat die in Duitsland aan 44 mensen het leven heeft gekost. Daar werd de besmetting begin deze maand herleid naar een boerderij waar kiemgroenten werden geteeld.

School in Duitsland uit voorzorg dicht

Vandaag sloot een school in het westen van Duitsland haar deuren nadat verschillende leerlingen besmet waren geraakt met de levensgevaarlijk bacterie. Lokale autoriteiten in Altenbeken laten aan persbureau Reuters weten dat de school een week dichtgaat, de incubatietijd van de EHEC-bacterie, om eventuele besmetting tegen te gaan.

    • Bart Hinke