TROS en AVRO blazen vrijwillige fusie af

Begin mei hielden de TROS en de AVRO nog een persconferentie waar een fusie werd aangekondigd.

De vrijwillige fusie tussen de AVRO en de TROS is definitief van de baan. Het debat in de Tweede Kamer over de publieke omroep gisteren bleek doorslaggevend voor het besluit de fusiegesprekken te beëindigen.

Een woordvoerder van de TROS zei tegen persbureau Novum dat minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) ‘de deur heeft dichtgegooid’ voor de TROS. De zes fusieomroepen stuurden afgelopen vrijdag een brief met harde eisen aan de Tweede Kamer.

AVRO, TROS, BNN, VARA, KRO en NCRV protesteerden tegen de verdrievoudiging van de ledencontributie. Ook eisten ze dat ze voor hun fusie beloond worden in vergelijking met omroepen die zelfstandig blijven, zoals de EO, de VPRO en omroep Max. Volgens de TROS is Van Bijsterveldt niet op de voorstellen ingegaan.

BNN en VARA staakten de fusiegesprekken eerder al. De NCRV kan nog niet bevestigen of het doorgaat met de gesprekken met de KRO. De NCRV is in beraad gegaan bij de ledenraad, aldus een zegsman.

Volgens NRC-mediaredacteur Jan Benjamin kan deze actie gevolgen hebben voor omroep MAX.

“De publieke omroepen moeten hoe dan ook bezuinigen, stelt minister Van Bijsterveldt. Goedschiks of kwaadschiks. Als zij niet zelf komen met een plan, gaat de minister ze dwingen. Dat doet ze door vanaf 2016 slechts vijf plekken in het nieuwe bestel aan te bieden. Die zijn uitsluitend beschikbaar voor gefuseerde omroepen. Als TROS en AVRO nu melden dat zij definitief afzien van een vrijwillige fusie nodigen ze Van Bijsterveldt praktisch uit tot de tweede optie. Daarmee zetten ze onder meer hun grootste concurrent Omroep MAX een hak. Die heeft bedongen dat het zelfstandig mag blijven, tot onvrede van met name de TROS. Nu aankondigen dat AVRO en TROS niet vrijwillig willen samengaan lijkt dus vooral een defensieve tactiek richting MAX.”

    • Bart Hinke