Onweer rukt op in noordoostelijke richting en zorgt voor overlast

Bliksemontladingen en buien boven grote delen van Nederland even na negen uur. Beeld: Buienradar.nl

Het verwachte noodweer heeft om ongeveer kwart over zes Nederland bereikt vanuit het zuidwesten. Rond acht uur regende het in grote delen van Nederland.

Rijkswaterstaat roept automobilisten op om niet onnodig de weg op te gaan. De spoorwegen maken zich op voor mogelijke schade aan bovenleidingen, relaishuisjes en takken op het spoor.” Zoals voorspeld ondervinden wij momenteel veel hinder”, zegt een woordvoerder van Prorail tegen persbureau Novum. Storingsploegen zijn ‘met man en macht’ aan het werk om de problemen te verhelpen.

Door blikseminslagen rijden er tussen Amersfoort en Weesp, Weesp en Lelystad, Arnhem en Utrecht Centraal, Eindhoven, Tilburg en Breda geen treinen. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van meer dan een uur. Tussen Amsterdam Sloterdijk en Schiphol rijden om deze reden minder treinen, waardoor reizigers een halfuur tot een uur vertraging oplopen.

Update 21.15 Over de hele lengte (Den Helder - Maastricht) van Nederland nu buien, vooral in Midden-Nederland. Plaatselijk zeer heftig onweer. De Randstad lijkt het ergste achter de rug te hebben. Uit Eindhoven komen meldingen binnen van hagelstenen van anderhalf tot tweeënhalve centimeter doorsnee. Lokaal valt er op veel plaatsen ruim dertig millimeter regen per uur en er worden windstoten gemeten van tachtig kilometer per uur. De kermis in Goirle is vroegtijdig dichtgegaan.

Update 20.00 Regen en wind in Utrecht, onweer nu over de volle breedte van de lijn Haarlem - Eindhoven. Tussen 18.50u en 19.30u daalde temperatuur in Rotterdam van 28,4 naar 20,5 graden.

Update 19.30 In Rotterdam inmiddels harde windvlagen, gerommel en bliksemflitsen. Boven Amsterdam en Utrecht ook steeds dreigendere luchten.

Update 19.15 In Meliskerke bij Middelburg “beukt het er op los”, aldus een bezoeker van ‘Weerpraat’ op de site van weerstation Rotterdam IJsselmonde. Bekijk daar ook een overzicht van de ‘bliksemontladingen’.

De KNMI heeft even voor zes uur een waarschuwing voor extreem weer doen uitgaan. De avondspits ontkwam goeddeels aan de weersoverlast. Behalve klachten over volle treinen door een aangekondigde aanpassing van de dienstregeling, zijn er geen meldingen van ongeregeldheden.

    • Bart Hinke