Onweer komt eerder dan verwacht - maar vooralsnog valt het mee

Het wolkendek boven Tilburg. Foto Jan van Eijndhoven / PVE / Twitter (@Heuvel194)

Het gisteren al voorspelde noodweer doet vandaag vroeger en zwaarder z’n intrede in Nederland. Onweersbuien hebben vanmorgen rond 8.00 uur Zeeland al bereikt.

Update 11.08 uur Vooralsnog valt het mee met het noodweer in Zeeland. Op de website van Omroep Zeeland zegt weerman Jos Broeke dat het niet zoveel regende als verwacht. Ook in Rotterdam bleef het, vooralsnog, bij enkele flitsen en spetters. Later op de dag zullen Zeeland en Zuid-Holland er waarschijnlijk wel aan geloven. Wel komen er onheilspellende foto’s uit Zeeland. Meer foto’s bij NUfoto.nl.

De buien zouden, zo meldde WeerOnline.nl vanmorgen, eerder en zwaarder komen dan meteorolegen hadden voorspeld. Het hele westen van het land zou in de ochtend ‘stevige onweersbuien’ te verduren krijgen, waarbij lokaal wateroverlast kon ontstaan. Maar vooralsnog (zie bovenstaande update) valt het mee.

De wolken boven Zeeland, zo'n uur geleden. Foto Laurens Jobse / Twitter (@Mascleta)De wolken boven Zeeland, zo'n uur geleden. Foto Laurens Jobse / Twitter (@Mascleta)

“Vanmiddag nemen de onweersbuien in activiteit toe en verspreiden ze zich over het hele land. Hierbij is kans op hagel en zware windstoten. De wind is meest zwak uit zuidoostelijke richtingen, tegen de avond draait de wind aan zee geleidelijk naar het westen.” - WeerOnline.nl

Buienradar, 10.05 uurBuienradar, 10.05 uur

Twitteraar Lars Nijenhuis (@Easyaslars) laat vanuit de trein weten: "De conducteur zei per ongeluk 'goedenavond'." Twitteraar Lars Nijenhuis (@Easyaslars) laat vanuit de trein weten: "De conducteur zei per ongeluk 'goedenavond'."

In de loop van de ochtend en middag krijgt de rest van het land met onweer te maken. WeerOnline.nl raadt mensen aan het weer in de gaten te houden, niet het water op te gaan en op de weg de snelheid aan te passen. De NS past zelfs de dienstregeling aan het weer aan: vanaf 12.00 uur moeten reizigers rekening houden met de aangepaste dienstregeling.

Zo zag de lucht boven de Rotterdam Alexanderpolder er uit om 9.00 uur. Foto NRC / Arjan de Jongh (foto gemaakt met Instagram)Zo zag de lucht boven de Rotterdam Alexanderpolder er uit om 9.00 uur. Foto NRC / Arjan de Jongh (foto gemaakt met Instagram)

    • Peter van der Ploeg