Ontspannen straatrap

CD-cover Het testament van Zanian Adamus van Kempi

hiphop

Kempi: Het testament van Zanian Adamus

Top Notch ***

Het is logisch dat hij op zijn tweede album een nieuwe weg inslaat, twitterde Kempi. Met de hardere straatrap die hem bekend maakte, komt hij ‘niet op de voorkant van de krant’, denkt hij. Het is een opmerkelijke gedachte, juist omdat de intense, straathoekblues op Kempi’s debuut Du Zoon, zoveel indruk maakte.

Ook nu overtuigt Kempi als ontspannen straatverslaggever met raps vol dramatische nadruk in ‘Moordzaak’ en ‘Wat Ik Zie’. Maar ook de liefde krijgt ruim baan, bijvoorbeeld in de lekker los gerapte, lichte r&b van ‘Postduif’. Producers SoundG8 weten de emotioneel geladen sfeer van Kempi’s teksten wederom goed te treffen, zoals in het bombastische, met dominante koorzang overladen ‘Dagen Van Du Bijbel II’.

De producties zijn muzikaal verfijnd maar verdrinken soms in een overdaad aan scheurende rockgitaren, zoete synthesizers en gevoelige pianoklanken. Kempi zelf zingt ongepolijst maar vlammend intens; veel vlakke gastrefreinen vallen erbij uit de toon. De kabbelende cross-overtrack ‘Diana’ met Lucky Fonz III, haalt het bijvoorbeeld niet bij de intensiteit van ‘Not Human’, een razende, rauwe rapkraker waarin Kempi laat horen hoe vernieuwend en opzwepend hij juist op eigen terrein kan zijn.

Saul van Stapele

    • Saul van Stapele