Nummer 14 in Duits stadion? Vast een neonazi

Eigenlijk staat op dit T-shirt: Heil Hitler (uit filmpje op YouTube)

Duitse neonazi’s hebben een reeks codes ontwikkeld die worden gebruikt om het verbod op nazi-symbolen te omzeilen. Zo wordt in de stadions regelmatig een bord met het nummer veertien omhoog gehouden. Dat is geen verwijzing naar een  favoriete speler en al helemaal geen eerbetoon aan de Nederlandse Nummer Veertien, maar code. Het getal staat voor de veertien woorden (gecorrigeerd, ML) in een zin van de beruchte Amerikaanse blanke separatist David Lane (“We must secure the existence of our people and a future for white children”).

Der Spiegel International wijdt een kort artikel (Engels) aan een uitgebreide brochure (Duits) waarin symbolen van extreem-rechts zijn verzameld. Het doel van de samenstellers is buitenstaanders alert te maken op wat er gebeurt. Zie je een Duitser het cijfer 88 omhoog houden, weet dan dat hij doelt op de achtste letter van het alfabet en eigenlijk zou willen zeggen: Heil Hitler.

Op de site van de brochuremakers staat links een uitgebreide lijst van symbolen en hun betekenis. Zo blijkt 168 op een T-shirt te verwijzen naar de bomaanslag door de Amerikaanse terrorist Timothy McVeigh in 1995 in Oklahoma, waarbij 168 mensen omkwamen. En volgens een ouder bericht proberen neonazi’s ook op hun nummerplaat deze getallen symboliek te gebruiken.

Hieronder het YouTube filmpje waaruit de foto komt:
http://www.youtube.com/watch?v=HdhMm2ReFbI

    • Marc Leijendekker