Nieuwkomer in de politiek

Den Haag : 13 oktober 2010 Formateur Rutte ontvangt vandaag kandidaat bewindslieden. Beoogd staatssecretaris van VWS mevr. Veldhuijzen van Zanten-Hyllner. foto © Roel Rozenburg

Spraakmakende zaken: Marlies Veldhuijzen van ZantenNed. 2, 21.25 - 22.00 uur

De politicus met een van de langste namen sinds decennia staat vanavond centraal in Spraakmakende zaken van Paul Rosenmöller. Die naam werd Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner al een dag na haar benoeming vorig jaar tot staatssecretaris van Volksgezondheid bijna fataal: daaruit bleek haar dubbele nationaliteit. Ze werd geboren in het Zweedse Gotenburg en had nooit haar paspoort ingeleverd. PVV-leider Wilders slikte zijn bezwaren in.

Geen vloeiende start van een politieke carrière. Die indruk werd versterkt doordat ze als laatste bewindspersoon voor het kabinet was gevraagd, en een kennis van de familie Verhagen bleek te zijn. Ze had geen politieke achtergrond en moest snel lid worden van het CDA. Het eerste optreden van de arts/docent in de Tweede Kamer was zwak.

De reactie op de vastgebonden verstandelijk gehandicapte Brandon begin dit jaar was verfrissender. Veldhuijzen Van Zanten steunde niet automatisch de politieke verontwaardiging. Zij zei: soms is vastbinden de enige oplossing. Kort erna stelde ze een commissie in die kijkt wat er voor tientallen andere ‘Brandons’ gedaan kon worden.

Vorige week viel ze op bij de demonstratie tegen bezuiniging op de persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Ze ging op de knieën voor een geëmotioneerde demonstrant en stelde mensen gerust. En passant verweet ze de oppositie dat deze geen goed alternatief heeft.

Frits Baltesen

    • Frits Baltesen