Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Nieuw: Google+ mikt op het onderscheid tussen je sociale kringen

'Drop 'n drag' een contact met een muisklik van 'vriend' naar 'kennis'.

Google blijft het proberen. Na Buzz, dat niet aansloeg, en de virtuele gemeenschap Orkut moet de derde poging van de zoekmachinegigant in de wereld van sociale netwerken dan eindelijk succesrijk worden: Google +.

De doelstelling? Als volgt, zo staat op het officiële Google-blog.

Today, the connections between people increasingly happen online. Yet the subtlety and substance of real-world interactions are lost in the rigidness of our online tools. In this basic, human way, online sharing is awkward. Even broken. And we aim to fix it.

Google mikt met ‘Plus’ op de kleinere sociale kringen: oude vrienden, beste kameraden, de hobbyclub, een groep directe collega’s, een verenigingbestuur, etc. En belangrijk, het respecteert het verschil tussen de ene vriendgroep en het andere stel collega’s. Daarmee wijkt het volgens Google af van de totaliteit van Facebook, waar iedere vriend gelijkwaardig is en iedereen dus van iedereen kan meegenieten. Google + beoogt relaties te diversificeren. Want hedendaagse sociale netwerken hebben nadelen, aldus het Google-blog:

  • It’s sloppy. We only want to connect with certain people at certain times, but online we hear from everyone all the time.
  • It’s scary. Every online conversation (with over 100 “friends”) is a public performance, so we often share less because of stage fright.
  • It’s insensitive. We all define “friend” and “family” differently—in our own way, on our own terms—but we lose this nuance online.

Google bedacht daarom ‘Circles’. Zeg maar, vriendenkringen. Sommigen wel, anderen niet. Google hoopt dat dat genoeg is om mensen over te halen om nog eens een sociaal netwerk te gaan betreden.