'Niet consequent'

Ann Demeester directeur van museum de Appel in het museum waar een expositie over feminisme is, in de ruimte ingericht door kunstenares Stefanie Seibold met de titel: "Reader Wallpaper". FOTO: BRAM BUDEL Bram Budel

Ann Demeester, directeur kunstcentrum de Appel: „De VVD gaf gisteren voor het eerst toe dat het verhogen van de btw in tegenspraak is met wat de partij wil, en dat het contraproductief is. Daarop volgde een doodse stilte. Bizar en shockerend. Duidelijk werd dat de plannen niet consequent zijn. Dat volgens economische experts de ingreep te bruut is, werd terzijde geschoven. Het kabinet wil minder overheidsbemoeienis, maar de fondsen, die altijd redelijk onafhankelijk waren, moeten nu de principes van Zijlstra gaan uitvoeren. De kunst moet terug naar het volk, maar straks kan alleen de financiële elite zich nog kunst veroorloven. Het is van een bijna artistiekerige onlogica. Het verweer van de oppositie was sterk, want ze wezen op de effecten in de toekomst. Binnen tien jaar zullen opera en muzieklessen onbetaalbaar zijn.”