Zelfmoordaanslag in hotel Kabul - onduidelijkheid over slachtoffers

This video image shows Afghan police vehicles near the Inter-Continental hotel in Kabul Tuesday June 28, 2011 following a blast at the hotel. At least one suicide bomber blew himself up late Tuesday night inside a Western-style hotel in Kabul, police said. There was no immediate word on casualties in the rare, nighttime attack in the Afghan capital. Streets leading to the Inter-Continental hotel were blocked. Taliban spokesman Zabiullah Mujahid claimed responsibility for the attack in a telephone call to The Associated Press. (AP Photo/APTN) Politie nabij het Inter-Continental Hotel in Kabul. Foto AP/APTN

Mogelijk meerdere zelfmoordenaars hebben zichzelf in het Intercontinental Hotel in de Afghaanse hoofdstad Kabul opgeblazen. Er zijn meerdere explosies gehoord en onze correspondent nam hevige vuurgevechten waar. Vlak voordat er weer drie explosies te horen waren rond middernacht Nederlandse tijd, leek de situatie onder controle.

Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat drie of vier zelfmoordenaars zichzelf hebben opgeblazen of zijn gedood. Zeker een van hen zou slachtoffers hebben gemaakt, maar het is onduidelijk hoeveel. De BBC meldt op basis van functionarissen dat er zeker tien mensen zijn omgekomen.

Een veiligheidsfunctionaris zegt tegen persbureau AP twee lichamen van zelfmoordterroristen te hebben zien liggen bij de hoofdingang van het hotel. Volgens een woordvoerder van het ministerie zouden de meeste van de 60 tot 70 gasten in het hotel veilig in hun hotelkamers zitten.

Rond 23.30 uur Nederlandse tijd zegt NRC-correspondent Bette Dam, die vlakbij het hotel stond tot en met het moment dat er opgeschaald werd met militaire inzet:

“Een half uur geleden laaide het geweld nog enorm op, met zware vuurgevechten. Daarna werd het plotseling heel erg stil. In eerste instantie gingen tientallen special forces naar binnen, daarna reden vijf jeeps van de NAVO-missie ISAF het terrein op. Dat is waarschijnlijk de reden dat het nu rustiger is. Hoeveel leed en schade de terroristen nog hebben aangericht is voor mij op dit moment niet te zeggen.”

Persbureau AP spreekt van één explosie ín het hotel, een zelfmoordterrorist die zich op de tweede verdieping zou hebben opgeblazen. De Talibaan hebben de aanval opgeëist. Een gast in het hotel vertelde aan AP dat de man zich opblies terwijl mensen aan het eten waren in een zaal. Volgens een politiefunctionaris was er een bruiloft gaande in de grote zaal van het hotel, meldt Reuters.

Meerdere militanten zouden in het hotel het vuur hebben geopend, en vanaf het dak hebben geschoten. In het hotel verblijven doorgaans veel buitenlanders. De politie had de grootste moeite om in het duister van de nacht de overgebleven terroristen te bevechten.

Het Intercontinental Hotel is volgens persbureau AFP het grootste hotel in Kabul en werd onder meer door veel westerse journalisten gebruikt tijdens de inval in Afghanistan in 2001.

Correspondent Bette Dam reageerde eerder telefonisch vanaf een paar honderd meter van het hotel, om 22.30 uur Nederlandse tijd.

“Het gaat om een sterk gecoördineerde actie. Het is hier stikdonker, ik sta op een paar honderd meter afstand. Tot acht minuten geleden werd er volop geschoten. IJzig stil nu. De politie is ongelooflijk nerveus. Ze denken dat er nog twee zelfmoordaanslagen in een auto gepleegd gaan worden. Ze zeggen dat er tien slachtoffers zijn. Ik stond zojuist iets dichterbij, toen vloog uitgaand vuur vanaf het gebouw over ons heen in het gebied achter ons, waar het huis van vice-president Fahim staat. Zeker drie of vier granaten afkomstig van rpg’s [granaatwerpers]. Dat was een heftig moment. Even later volgden nog twee grote explosies, weet niet of dat zelfmoordenaars waren. Wacht, nu gaat het weer verder. Wat ik nu hoor is weer een schotenwisseling. Het is hier absoluut niet onder controle.”

Bekijk een twitterfeed met tweets van journalisten over de aanslag.

    • Bart Hinke