Martine Aubry wil Sarkozy opvolgen

Sinds de pijnlijke val van Dominique Strauss-Kahn was het haast onvermijdelijk dat Martine Aubry, eerste secretaris van de Franse Parti Socialiste, zich zou presenteren als kandidaat om kandidaat te zijn voor de presidentsverkiezingen van 2012.

Aubry (60) hield zich rigide aan de door haarzelf opgelegde agenda en maakte haar kandidatuur vanmiddag bekend, op de eerste dag van de inschrijvingen voor de ‘primaires’, de voorverkiezingen van de socialisten.

Vanuit haar thuisbasis Lille, waar ze burgemeester is, zei Aubry dat ze Frankrijk zijn „kracht, sereniteit en eenheid” wil teruggeven. Als decor had ze het voormalige goederenstation Saint-Sauveur gekozen, dat onder haar regie is getransformeerd in een cultureel centrum. „Mijn waarden: moraal, gevoel voor rechtvaardigheid, aandacht voor anderen, moed”, zei Aubry, oud-minister van Arbeid.

De grote uitdaging voor Aubry is nu de socialistische achterban ervan te overtuigen dat ze meer is dan een ‘substituut’ voor Strauss-Kahn, die wegens zijn komende proces in New York op beschuldiging van verkrachting niet meer kan deelnemen aan de strijd om het Elysée.

Aubry, die een iets linkser profiel heeft dan de liberale ‘sociaal-democraat’ Strauss-Kahn, moet zich de komende tijd ook profileren als een leider van de hele partij. Een nieuw sociaal pact is haar grote strijdpunt. Aubry is tegen de verhoging van de pensioenleeftijd en, als ‘madame 35 heures’, tegen langer werken. Andere socialisten kunnen zich nog tot 13 juli kandidaat stellen. Op 9 oktober en, indien nodig, op 16 oktober, wordt dan de socialistische kandidaat voor de presidentsverkiezingen van april volgend jaar gekozen.