Martin Bosma plugt Hollands lied op Radio 2

Ergens in de hel weerklonk gisteren goedkeurend gebrom. Het was de stem van gelegenheidszanger Egbert Douwe, die in het revolutiejaar 1968 de eerste plaats van de top-40 bereikte met de meezinger Kom uit de bedstee m’n liefste.

Hij had dat succes vooral te danken aan het grijs draaien op Radio Veronica door zijn alter ego, programmaleider Rob Out (1939-2003). Die sprak in 1974, bij de beslissing van een Kamermeerderheid om de piratenzender het zwijgen op te leggen, de onsterfelijke woorden: „Bij het afscheid van Veronica sterft ook de democratie een beetje. Dat spijt mij. Voor Nederland.”

De cirkel is rond nu die historische onrechtvaardigheid juist door de democratie hersteld is. Het was gisteren niet alleen bijltjesdag voor de gesubsidieerde kunst in Nederland, maar ook de dag dat een Kamermeerderheid zich bij het bespreken van de publieke omroep leek te scharen achter een voorstel van Martin Bosma (PVV): „Een doorn in het oog van mijn fractie is het Hollandse lied dat weinig populariteit heeft in Hilversum.” Let wel, het gaat Bosma niet om Nederlandstalige muziek, van Boudewijn de Groot tot Thé Lau, maar om „het Hollandse lied”, dat versmade repertoire van André Hazes, Jan Smit en Egbert Douwe. Daaraan moet Radio 2 van Bosma 35 procent van de zendtijd besteden. De Kamer stemt vandaag over zijn motie.

Tot ver in de jaren zestig verbood de VARA het ten gehore brengen van Johnny Jordaan en de Zangeres zonder naam, omdat het de smaak van de gewone man verpestte. Toen kwam eerst de TROS aan land, die juist Nederlandstalige artiesten propageerde. Vervolgens enterde in 1976 ook de Veronica Omroep Organisatie (VOO) het publieke bestel en groeide uit tot een miljoen leden, verreweg de grootste omroep. In tegenstelling tot de eigentijdse piraat PowNed, die al na één seizoen aankondigde de publieke omroep weer te verlaten, hield VOO het negentien jaar uit. Daarna is het met de loopbaan van Veronica in de privésector niet zo goed gegaan.

Het eindpunt van de emancipatie van de stem des volks is dat niet meer de elite uitmaakt wat goed voor gewone mensen is, maar dat de meerderheid verbiedt te kijken en te luisteren naar wat het volk niet verstaat of begrijpt.

Het NOS Journaal opende de meeste edities gisteren niet met de Mars der Beschaving of de omroepperikelen, maar met gewonden bij een brand in een verzorgingshuis in Nieuwegein. Dat snapt iedereen en is ook voor ons allemaal relevant, want wij kunnen ook in zo’n huis eindigen.

Democratie betekent dat de meerderheid beslist: geen moeilijke kunst of Engelse liedjes. Eindverantwoordelijkheid draagt premier Mark Rutte (VVD), die ooit overwoog concertpianist te worden, maar koos voor de politieke realiteit van ‘meeste stemmen tellen’. De logische volgende stap in de cultuurstrijd is een quotum voor Anton Pieck in de musea.

    • Hans Beerekamp